2021. december 5. vasárnap Vilma

Hírek - Élelmiszer

Jakab: ki kell vonni a művelés alól egyes területeket

Az elmúlt nyolc évben közel ötven milliárd forintot nem kapott meg a vízgazdálkodási ágazat, s ennek a hiányát szenvedi most az ország - jelentette ki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke sajtótájékoztatón pénteken, Orosházán.
 
 

Jakab István, aki egyben az Országgyűlés alelnöke is, azt mondta: a forráshiány következtében tönkrementek a csatornák, a közművek és a műtárgyak és sajnos mostanra kétségbeesett gazdák maradtak, akik küzdenek a belvíz ellen – idézi az MTI.

Hozzátette: a nehéz költségvetési helyzet ellenére a kormány idén önálló soron 4,6 milliárd forintot biztosított a vízgazdálkodással összefüggő feladatok megfelelő színvonalú ellátására.

A már bevezetett intézkedésekről szólva kiemelte, hogy a kormány megszüntette a vízgazdálkodási társulásoknak korábban fizetett díjat, s helyette biztosította a kieső forrást. Ezzel egy időben pedig "gondoskodott az átfogó, országos szintű, szakmai irányításról, amelyet a vízügyi szervezet feladataként határozott meg".

Jakab István rámutatott arra is, hogy egyes helyeken már meg is kezdődött a közmunka program, s ennek keretében rövidesen 6.000 közmunkás fogja segíteni a védekezést.

A belvíz elvezetést rendkívül sürgősnek nevezte, mert mint fogalmazott, országosan egymillió hektár termése van veszélyben. "Ebből 360 ezer hektár a vízzel borított terület, a többi pedig vízzel teljes mértékben telített" - tette hozzá.

A kormány áttekinti, hogy esetlegesen vannak-e olyan területek, amelyeket nem célszerű művelésben tartani, hanem inkább a vizes élőhely programba kellene bevonni - ismertette Jakab István. Véleménye szerint vannak olyan térségek is, ahol megfelelő zápor- és árvízi tározók kialakításával a vizet adott időszakban át lehetne emelni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó