2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Élelmiszer

Kiválóan teljesít a magyar élelmiszer-biztonsági ellenőrzés

Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerében (RASFF) közzétett csaknem négyezer ügy kevesebb mint 0,7 százaléka kapcsolódik magyar termékekhez – derül ki az Európai Bizottság éves összegzéséből. A 2017-es esetek döntő többsége a nemzetközi kereskedelem révén elharapódzott fipronil botrányhoz kapcsolódik.
 
 

A 39 éve működő RASFF az uniós tagállamok hatóságai közötti gyors információáramlás érdekében jött létre. E riasztási rendszer segítségével számos élelmiszerbiztonsági kockázatot még azelőtt sikerült elhárítani, hogy a kifogásolt termék a vásárlóknak gondot okozhatott volna. Az Európai Bizottság által készített, nemrég közzétett, 2017-es összegzés alapján tavaly mintegy 3800 eredeti bejelentés jelent meg a RASFF-on, amelynek 90%-a az élelmiszerekhez kötődött. Az új bejelentések száma 24%-kal nőtt az előző évhez képest. A 147 hazai vonatkozású ügy főként baromfihúshoz és egyéb baromfitermékekhez, étrendkiegészítőkhöz és egyéb speciális élelmiszerekhez, valamint tojáshoz és tojástermékekhez kapcsolódott. Ez az ügyszám kevesebb mint 0,7%-át tette ki a szervezethez beérkezett összees bejelentésnek.

 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!


Az Unióban gyártott termékekben az esetek nagy részében a patogén mikroorganizmusok (elsősorban baromfi- és hústermékekben), a rovarirtószer-maradékok és a növényvédőszer-maradékok, valamint a nehézfémek okoztak problémát. Az előző évben sok tagállam élelmiszeriparát megrázta például a tojásban és baromfihúsban kimutatott, rovarirtószer-hatóanyagként alkalmazott fipronil. Ennek hazai vonatkozása 123 esetben élelmiszerrel, 14 esetben takarmánnyal, 10 esetben pedig élelmiszerrel érintkező anyaggal kapcsolatos probléma volt. Itthon leginkább a baromfihús és egyéb baromfitermékek, az étrendkiegészítők és egyéb speciális élelmiszerek, valamint a tojás és tojástermékek, illetve a takarmány-alapanyag tekintetében adódott gond.

Az illegális rovarirtó szer (fipronil) még ma is fel-fel bukkan Hollandiában és Németországban

A Magyarországon előállított termékkel kapcsolatosan 26 esetben merült fel élelmiszer-biztonsági probléma, ez a számadat közel azonos a tavalyi évivel. Az uniós átlaghoz viszonyítva kisebb számban kellett például gabonatermékekkel és pékáruval kapcsolatban eljárni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelten kommunikálja a hazai lakosságot érintő ügyeket annak érdekében, hogy a vásárlók minél szélesebb köre időben értesüljön a problémákról. A RASFF rendszeren érkező valamennyi riasztás megtalálható a NÉBIH honlapján.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben