Lesújtó eredmény: a csemegeuborkák kétharmada megbukott a hatósági ellenőrzésen

Lesújtó eredmény: a csemegeuborkák kétharmada megbukott a hatósági ellenőrzésen

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programja ezúttal 32 csemegeuborkát tesztelt. Mondhatni savanyúak az eredmények, hisz 21 termék esetében kellett hatósági eljárást indítani. Megnyugtató azonban, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból minden rendben volt a termékekkel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hatályos szabályozás szerint a csemegeuborkában lévő nyers uborkák mérete 3-6 cm-től egészen 12-14 cm-ig terjedhet. A Szupermenta csemegeuborka tesztjébe végül 29 "6-9 cm-es" és 3 "5-8 cm-es" termék került be, így összesen 29 márka, 32 savanyúsága képviseltette magát. A Nébih laboratóriumaiban többek között élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból vizsgálták a termékeket a szakemberek, köztük ellenőrizték az adalékanyagok jelenlétét is, olvasható a hatóság oldalán.

Élelmiszerbiztonsági szempontból megnyugtató, hogy a vizsgálatok egy termék esetében sem mutattak ki határértéket meghaladó növényvédőszer-maradékot, sőt a mustármag allergénvizsgálat során is mindent rendben találtak a szakemberek. A vizsgálatok során ugyanakkor kiderült, hogy 2 termék töltőtömege kevesebb a csomagoláson feltüntetettnél. 1 termék a termékkategóriában nem megengedett édesítőszerrel, egy másik pedig a jelölése szerint tartósítószerrel készült. Utóbbi esetben a problémát az jelentette, hogy a csemegeuborkák előállításánál egyáltalán nem lehet tartósítószert használni. A külső megjelenéssel is akadt probléma, 1 termék a rajta feltüntetett 6-9 cm-es uborkaméretet meghaladó, azaz 9 cm-nél nagyobb uborkákat is tartalmazott a megengedettnél nagyobb (több mint 20%-os) mennyiségben. Összegezve, 5 termék esetében minőségi, illetve összetételi hiba miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki a hatósági felügyelők.

Az előírások értelmében a d-kámfor aromaanyag a savanyúságok készítéséhez nem használható. Ezzel szemben a tesztelt termékek közül 11 csemegeuborkánál d-kámfort is tartalmazó "csemegeuborka aromát" használtak fel. A legtöbb "csemegeuborka aromát" ugyanaz az aromagyártó szállította be az érintett feldolgozókhoz. A megtévesztő és hiányos termékspecifikációt készítő aromagyártó céggel szemben hatósági eljárást indítottak a szakemberek és élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki. A bírságok összege csaknem 900.000 forint. Ennek megfizetésén túl a hibák kijavítására vonatkozó, határidőket is tartalmazó intézkedési tervet kellett benyújtaniuk az érintett élelmiszer-vállalkozóknak.

A több esetben előforduló kisebb jelölési hibák miatt (mint például a tápérték- és energiatartalom nem megfelelő jelölése) az élelmiszer-vállalkozók figyelmeztetésben részesültek. Több termék jelölésén természetes jelzővel szerepelt a felhasznált aroma, holott a "természetes" jelzőt nem lehetett volna használni a csemegeuborka összetevőinek jelölésénél.

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. A dobogó legfelső fokára a Szatmár aranya Kicsi csemegeuborka 6-9 cm állhatott, második helyen az Aro Csemegeuborka 6-9 cm végzett, míg a harmadik helyet az Auchan Csemegeuborka 6-9 cm érdemelte ki. A témával kapcsolatos további információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?