Érdekes dolog derült ki a hegyes-erős paprikákról: ezt jó, ha mindenki tudja

Érdekes dolog derült ki a hegyes-erős paprikákról: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei hegyes-erős paprikák vetőmagjait vizsgálták a Szupermenta program legújabb tesztjén. A termékteszt megnyugtató eredménnyel zárult, ugyanis mind a 12 termék megfelelt minden követelménynek. A végső rangsor a kedveltségi és a hatósági vizsgálat összesített eredményei alapján alakult ki. A teszt a Nébih monorierdei fajtakitermesztő állomásán folytatódik.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A hegyes-erős paprika gyakran kap helyet a kiskertekben, hiszen nagyszerű kiegészítője lehet a vasárnapi húslevesnek, a hétvégi bográcsozásnak és a különféle szendvicseknek is. A pikáns íz kedvelői többfajta hegyes-erős paprika vetőmagja közül választhatnak. A Szupermenta a legutóbbi tesztje során összesen 12 kiskerti vetésre szánt vetőmagot vizsgált meg, melyek között négy csávázott és hét hibrid szerepelt. Származásukat tekintve kilenc hazai, három pedig külföldi volt.

Vetőmagokról lévén szó, a Nébih laboratóriumi szakemberei elsősorban a legfőbb minőségi mutatókat: a csírázóképességet, valamint a tisztaságot vizsgálták meg. Ellenőrizték továbbá a tételek idegenmag-tartalmát is, azaz hogy található-e bennük idegen, paprikától eltérő fajú mag. Az eredmények megnyugtatóak, ugyanis a vonatkozó határértékeknek minden egyes termék megfelelt.

A hatósági felügyelők a paprikavetőmagok jelölésére is figyelmet fordítottak. Ellenőrizték a kötelező jelölések és az alapvető termékinformációk meglétét, így például a fajta és a származás feltüntetését. A vizsgálat során szintén szempont volt, hogy a vetőmagokat minőséget megóvó, zárt csomagolásban kínálják-e a vásárlóknak. A tesztelt termékek minden kritérium alapján megfelelőnek bizonyultak.

A kedveltségi vizsgálat ezúttal kérdőíves formában történt: a résztvevők olyan, felhasználóként fontos szempontok alapján értékelték a termékeket, mint a csomagoláson feltüntetett információk, valamint a felhasználási utasítás megléte és érthetősége. Emellett a hivatal szakértői pontozással értékelték a legfontosabb minőségi mutatók: a csírázóképesség és a tisztaság laboratóriumi vizsgálatainak eredményeit. A végső rangsor a kedveltségi és a hatósági vizsgálat összesített eredményei alapján született meg.

A dobogó legfelső fokára a Royal Sluis Magrovet Cristobal F1 került, második helyezést ért el a Rédei Kertimag Palóc F1, a harmadik helyen pedig holtversenyben a Royal Sluis Magrovet Csípős Spirál F1 és a Garafarm Magrovet Hot Spirál F1 végzett. További információk, érdekességek, valamint a részletes vizsgálati eredmények a Nébih vonatkozó oldalán érhetőek el. A termékteszt egyfajta folytatásaként a Nébih monorierdei fajtakitermesztő állomásán elvetett tesztelt magok fejlődését a szakemberek nyomonkövetik. A gyakorlati tapasztalatokról szintén beszámol majd a Szupermenta csapata.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?