2021. május 11. kedd Ferenc

Hírek - Élelmiszer

Még mindig magas a tojás ára - Így marad?

Hazánkban és az EU-ban is szépen helyreálltak a tojásárak. Örülhetnek a profitnak a termelők, de már föléjük magasodik az újabb madárinfluenza-járvány árnyéka, és hamarosan ők is megérzik a koronavírus hatását. Növekvő piaci kockázatok mellett fordulunk rá a húsvéti hajrára.
 
 

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió tojástermékimportja 17 százalékkal csaknem 24 ezer tonnára csökkent 2019-ben a 2018. évihez viszonyítva. Az import döntő része (52 százalék) Ukrajnából érkezett, összesen 12 ezer tonna, ami 10 százalékkal volt kevesebb, mint a 2018-ban beszállított mennyiség. A közösség tojástermékexportja 11 százalékkal 341 ezer tonnára nőtt 2019-ben az előző évihez képest. Japánba 25 százalékkal emelkedett a kivitel.


Az alábbi ábra érzékelteti, hogyan változik az EU tojástermelése. Bár a növekedés folyamatos, a fogyasztás is emelkedik, így az önellátottsági szint évek óta stagnál. Érdekes, hogy a 2016/17-ben végigsöprő madárinfluenza-járványnak nincs érdemi hatása a trendekre, a tojás árát mégis alaposan megráncigálta: 20-30 százalékot ugrált a rákövetkező másfél évben.


Az Európai Bizottság adatai alapján az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 136 euró/100 kilogramm volt 2020 első nyolc hetében, ami 4,2 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakának átlagárához képest. A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 6,5 százalékkal 27 forint/darabra emelkedett ugyanebben az összehasonlításban. Ezen belül az L-es tálcás tojásé 10,6 százalékkal (27 forint/darab) nőtt.

A takarmányköltség eközben nem változott és a működés egyéb elemeiben sem volt lényeges elmozdulás. A 2016/17-es madárinfluenza-járvány után a termelés és a tojásárak már tavaly visszatértek a megszokott kerékvágásba. A mostani magas induló szint arra utalhat, hogy több nyugtalanító esemény is van a világban. Kínában a 2018 derekán kitört afrikai sertéspestis általános árnövelő hatása csak 2019 tavaszára érte el Európát, megdrágítva minden állati fehérjét. A tojás árát viszont kevéssé befolyásolta, nagyobb hatása volt rá az Európa nyugati felét 2018-ban sújtó aszálynak, ami a 2019. évi takarmányköltségeket (főként Nyugat-Európában) megemelte.

2020 tulajdonképpen már békés kiegyensúlyozottságban indulhatna, szép profitot ígérve a termelőnek, ha nem árnyékolná be az optimizmust egy újabb madárinfluenza-járvány réme. Mindemellett a koronavírus hatásai is érződnek már: kevesebb vitamin, gyógyszer és ásványi anyag jut el a kínai gyártóktól Európába, érződik a hiány, kezdődik az áremelkedés. Emellett a vírus általános gazdaságfékező hatását is érdemes kockázati elemként észbe vésni.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu