2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Élelmiszer

Meglepő hírek érkeztek: döbbenet, mi derült ki Európa almaterméséről

Két, az északi féltekén található ország tekintetében jelentősen módosította az alma- és körtetermelésre vonatkozó előrejelzését a WAPA. A többi kiigazítás nem nagyon jelentős, de a lengyel és a belga almatermés tekintetében komoly javításra szorultak a számok.
 
 

A WAPA a legutóbbi, decemberi ülésén frissítette az északi félteke alma- és körtetermésére vonatkozó prognózisának számait. A legtöbb kiigazítás nem igazán jelentős, két ország tekintetében viszont jelentősen megváltoztak az előrejelzésben szereplő adatok - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A legnagyobb változás abszolút értékben a lengyel almatermést érinti: a korábbi, augusztusi 4,17 millió tonnás előrejelzést a szervezet nem kevesebb, mint 130 ezer tonnával, összesen 4,3 millió tonnára emelte. Ez összességében 26%-kal jelent nagyobb termést a 2020-as évhez képest.

A legnagyobb relatív változás Belgiumot érinti, ahol a nyáron a vártnál lényegesen nagyobb volt az almatermés, olyannyira, hogy 25%-kal változtatták meg a prognózis számait. Az új számok értelmében 48 ezer tonnával emelték a becsült mennyiséget, ami így már eléri a 240 ezer tonnát.

A WAPA kis mértékben, (5 ezer tonna, +4%) növelte még Ausztria idei termésmennyiségét is. Ezeken felül több apróbb módosítás is történt a korábbi, augusztusi előrejelzéshez képest. Olaszország és Franciaország termelése 1-1%-kal (23 és 12 ezer tonnával) kevesebb volt, Hollandia almatermése pedig mintegy 2%-kal (5 ezer tonnával) volt alacsonyabb a korábban prognosztizáltnál.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben