Meglepő számok láttak napvilágot a kávéról: ezt te sem gondoltad volna

Meglepő számok láttak napvilágot a kávéról: ezt te sem gondoltad volna

agrarszektor.hu
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI friss adatközlése szerint 2000 óta közel ötven százalékkal nőtt a világ kávétermelése, amely 2018/2019-es szezonban érte el a rekordját. A kávéfogyasztást illetően nem tapasztalható ilyen meredek emelkedés, az viszont kétségbevonhatatlan tény, hogy Európában fogy a legtöbb ebből az italból, ezt követi Ázsia és Óceánia, Észak-Amerika pedig csak a harmadik ezen a listán. A magyarok kávéfogyasztás szempontjából a középmezőnybe tartoznak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyre több kávét termelnek az exportáló országok, amelyek 2000/2001-es szezonban még csak 113746 zsák kávét állítottak elő (1 zsák = 60 kg), 2018/2019-re azonban már 172461 zsákra nőtt a termelés. A KSH, az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI adatai szerint 2019/2020-ban ezután az időjárási szélsőségek miatt egy rosszabb év következett, amikor több mint 7 ezer zsákkal csökkent a világ kávétermése, majd ez a tendencia folytatódott tavaly, amikor a koronavírus-járvány is beütött. 2020/2021-ben a világon valamivel több mint 160 ezer zsák kávét termesztettek.

A világ kávétermelése (2000-2020) (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)

A szakértők szerint az idei év fordulópontot jelenthet a kávéágazat jövőjét illetően. Vietnámban, a világ második legnagyobb kávéexportőr országában a koronavírus delta variánsa miatt komoly intézkedéseket léptettek életbe, így szigorították a Ho Si Minh-város kikötőjében már júniusan elrendelt zárlatot, valamint korlátozásokat vezettek be az egyes kávétermelő területein. Ezen intézkedések óta zavarok tapasztalhatóak az ellátási láncban, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Brazíliában, a világ legnagyobb kávéexportőr országában viszont az aszály miatt került veszélybe a termés, amelyet ezen kívül még szokatlanul hideg időjárási körülmények és havazások is sújtottak. A szakértők szerint a problémák ellenére nem lesz kávéhiány idén, drágulásra azonban számítani lehet, és talán kell is. A kérdés csak az, hogy a feldolgozók lenyelik-e a drágulást, vagy megpróbálják annak egy részét vagy egészét a fogyasztókra áthárítani.

A világ kávé iránti igénye ugyanis töretlen, a globális fogyasztás folyamatosan emelkedik. Becslések szerint a világon naponta több mint 2 milliárd csésze kávét isznak az emberek. Ebben Európa jár az élen, ahol 33%-kal több kávét fogyaszt a lakosság, mint egész Ázsiában és Óceániában. A harmadik legnagyobb fogyasztó Észak-Amerika, ahol az emberek az európai kávéfogyasztásnak csak az 57%-át hozzák.

A világ kávéfogyasztása (2015-2020) (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)

A kávénak egyébként 2009 óta világnapja is van: ez volt szeptember 29-e. A legenda szerint azért ez a dátum lett a kávé világnapja, mert a hosszú nyár után ezzel emlékeztetik az emberek magukat, hogy újra itt az ősz és dolgozni kell, a munkának pedig szerves része a kávészünet.

A nemzetközi statisztikák szerint a legnagyobb kávéfogyasztók a finnek, ők évente fejenként átlagosan 12 kilót használnak fel, miközben a világon a legnagyobb termelő országban, Brazíliában csak 5,3 kilót, s ezzel 24. a listán. Az Egyesült Államok 4,2 kilóval a 39., és Olaszország is csak a 18. a listán Ausztria mögött, amely a 16. helyen áll. Európában a skandinávok után a Benelux államok lakói a legnagyobb kávéfogyasztók: Hollandia, Belgium az első 10-ben van, Luxemburg a 11. A magyarok az 56. helyet foglalják el a 3,1 kilogrammos fogyasztással, éppen Japán mögött (3,3 kilogramm) de Ausztrália előtt (3 kilogramm). A térségben a csehek, a szlovákok, a szlovének, a szerbek és a horvátok is megelőzik a magyarokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02