2022. május 25. szerda Orbán

Hírek - Élelmiszer

Méregdrága szuperélelmiszer hódít a hazai boltokban: ezért veszik egyre többen

Aprólékos munka révén jut el a tökmagolaj a fogyasztókhoz. Az Agrárszektor által megkérdezett kistermelők szerint van piaca a gasztronómiai és egészségmegőrző szerepe miatt is kedvelt terméknek, a visszatérő vásárlók mellett új érdeklődők is akadnak. 2021-ben azonban drágulás is tapasztalható a piacon.
 
 

Lengyel László négy éve kezdett bele családjával az olajtök termesztésébe a Somogy megyei Kéthelyen. Fél hektáron, főállás mellett gazdálkodnak. Az Agrárszektor megkeresésére elmondta, sokáig őstermelőként adták el a tökmagolajat, nemrég pedig termelői piacon is megkezdték az árusítást, ami sokat segített a termékük népszerűsítésében. Ennek köszönhetően az eladási számaik is emelkedtek valamelyest, a visszatérő vásárlók mellett új vevők is érdeklődnek a tökmagolaj iránt. Ezzel együtt 2021-ben emelni kellett az árakon is Lengyel László szerint, hiszen az időjárás nem kedvezett az olajtöknek, kevesebb lett a termés az előző évihez képest. Míg 2020-ban 5000 forintért adtak el egy liter melegen sajtolt tökmagolajat, addig tavaly nagyjából 10 százalékkal kérnek érte többet. A magasabb árat indokolja a munkaigényes termesztés is, hiszen – a földterület munkagéppel történő felszántása után – a legtöbb munkafolyamatot, köztük a betakarítást is kézzel végzik. Ezt követően a tökmag egy Zala megyei olajsajtoló üzembe kerül, s ott készül el belőle a végtermék.

A gyenesdiási Salamon Anikó helyi terméket kínáló piacokon, fesztiválokon és rendezvényeken árusítja a tökmagolajat, habár akadnak házhoz menő vásárlói is. A kistermelő nem túl nagy mennyiséget állít elő, de amit elkészít, azt rendszerint el is tudja adni. Kérdésünkre elmondta, 60-90 liter tökmagolajat sajtol éves szinten, a terméstől függően. Körülbelül 300 kilogramm tökmagból állítható elő az előbb említett mennyiség. A hidegen sajtolt tökmagolaj aprólékos munka révén, mechanikai módszerekkel készül, literenkénti ára nyolcezer forint körül mozog, legalábbis a gyenesdiási termelő ezen az áron számolt a 2021-es esztendőben. A kisebb kiszerelés is drágítja a terméket, hiszen a palack árát a termelők is megfizetik. A kistermelő úgy látja: vannak, akik kúraszerűen, egészségmegőrző szemlélettel tekintenek a tökmagolajra és ezért fogyasztják, a többség azonban a konyha egyik kiegészítőjeként tartja számon: saláták, ételek ízesítéséhez használják fel.

Más eljárásokkal dolgoznak

Lengyel László szerint a hidegen sajtolt tökmagolaj aromája természetesebb, több vitamin bent marad a végtermékben, ám kevesebb állítható elő belőle. Melegen sajtolt tökmagolajból nagyobb mennyiség előállítható, ez só és víz hozzáadásával készül, egy órán keresztül pirítják egy nagy üstben, s azt követi a sajtolás. Az eljárás végeredményként több olaj keletkezik, az ízvilág zamatosabb lehet, a kéthelyi termelő szerint közelebb áll a fogyasztókhoz, mint a hidegen sajtolt termékek. Lengyel László úgy véli: a tökmagolaj a férfiasság megőrzésére, a prosztatabajok megelőzésére, gyomor- és emésztési problémák esetén is kedvező hatású lehet.

A kéthelyi termelő az Agrárszektornak azt is elmondta: az Alföldön és Észak-Magyarországon is többen foglalkoznak tökmag termesztésével, de közülük is sokan dunántúli üzemekben végzik el a sajtoltatást. Többek között a szomszédos Ausztria is jelentős felvevőpiaca a tökmagolajnak.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben