2020. október 21. szerda Orsolya

Hírek - Élelmiszer

Mészáros az első – A kormány és az élelmiszeripar legnagyobb beruházásai

Csaknem 60 milliárd forint értékű élelmiszeripari beruházás valósult meg, illetve kezdődött meg tavaly a kormány beruházásösztönzési rendszerében. A legnagyobb támogatott projektnek Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester visontai búzafeldolgozó gyára számít. Emellett a fejlesztések a baromfi-, a tej- és az éticsiga-feldolgozásra, illetve az üdítőital-gyártásra és a salátakészítésre terjednek ki. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerint összesen hét jelentős tavalyi élelmiszeripari beruházásról van szó, de egyet még titokként kezelnek.
 
 

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Visonta Projekt Kft. kapta tavaly a legtöbb támogatást az élelmiszeripari vállalkozások közül a kormány beruházásösztönző rendszerében. A Külgazdasági és Külügyminisztérium az agrárszektor.hu kérdésre közölte, melyek voltak azok az élelmiszeripari cégek, amelyekre a kormány beruházásösztönző programja kiterjedt. A társaságok listáját az alábbi táblázat tartalmazza.


Az adatokból látható, hogy a Visonta Projekt – amelyet nemrég VIRESOL-ra neveztek át – indította meg tavaly a hazai élelmiszeriparban a legnagyobb, 24,1 milliárd forintos beruházást, amelyhez több mint 6 milliárd forintos állami támogatás kapcsolódik. A cég Visontán búzafeldolgozó gyárat létesít, amely várhatóan 2018 utolsó negyedévben kezdi meg a termelést.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2018-as agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2018 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


A többi közölt projekt közé a kiskunhalasi Hunent Zrt. mélykúti víziszárnyas-feldolgozója, a székesfehérvári Alföldi Tej Kft. debreceni telephelyének kapacitás-bővítése, a kisvárdai Bourgogne Gastronomie Kft. éticsiga-feldolgozója, a dunaharaszti Coca-Cola HBC Magyarország Kft. raktárberuházása és a bicskei Spar Magyarország Kft. saláta- és szendvicsüzeme tartozik. E beruházásokkal összesen mintegy 58 milliárd forint értékű fejlesztés valósult, illetve valósulhat meg.

Mészáros Lőrinc (balra) és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a visontai búzafeldolgozó 2017-es alapkőletételénél (MTI-fotó: Komka Péter)

Bár Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházásösztönző rendszer tavalyi eredményeinek értékelésekor nemrég hét élelmiszeripari fejlesztésről beszélt, a KKM egyelőre hivatalosan csak hat adatait foglalta össze. A tárca tájékoztatása szerint ugyanis az egyik projekt részletei még nem publikusak, így arról később adnak tájékoztatást. E beruházás a közelmúltbeli hírek szerint akár egy gombatermelő üzem is lehet, ha az ezzel kapcsolatos kormánydöntést tavaly született meg, így e beruházást a 2017-es projektekhez sorolják. Az MTI szerint a gombaüzemet 1,8 milliárd forintból és 500 millió forintos támogatásból a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszapüspökiben építheti fel az e célra alakult Püspöki Farm Kft.

A hivatalosan közzétett KKM-listából megállapítható, hogy a beruházó vállalatok között magyar és külföldi tulajdonúak egyaránt találhatók. A VIRESOL Mészáros Lőrinc és befektetőtársa, Szíjj László érdekeltségében áll, az Alföldi Tejet magyar tejtermelők tulajdonolják, a Hunent pedig két hazai baromfis vállalkozóhoz, Kiss Istvánhoz és Balogh Zoltánhoz köthető. A Bourgogne Gastronomie Kft. viszont részben francia érdekeltségű, a Coca-Cola Magyarország és a Spar Magyarország pedig teljes egészében külföldi tulajdonban van.

Az is tény ugyanakkor, hogy a tisztán külföldi tulajdonú cégek feltüntetett beruházásaikhoz nem kaptak állami támogatást, így a Spar és a Coca-Cola is saját erőből fejlesztett. Utóbbi vállalat viszont még 2012-ben stratégiai megállapodást is kötött a kormánnyal.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu