Mészáros Lőrinc most nagy malmot vesz

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester-befektető érdekkörébe kerülhet a bicskei malom - állították az agrárszektor.hu-nak egybehangzóan iparági források. Az üzletember a tatabányai Sikér Malomipari Zrt. felszámolási eljárásában vásárolja meg az üzemet. A felszámolást végző Nemzeti Reorganizációs Kft. azt közölte, hogy a szerződéskötésig sem a vevőről, sem a vételárról nem nyilatkozhat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A bicskei malom is Mészáros Lőrinc egyre bővülő agrárgazdasági birodalmához kerülhet iparági források szerint. A feldolgozót az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Kft. hirdette meg a Sikér Zrt. felszámolási eljárásában.

Érvényes és eredményes pályázat érkezett a bicskei malomra, de a szerződéskötés még folyamatban van, és annak megtörténtéig egyéb információt nem áll módunkban adni - fogalmazott az agrárszektor.hu-nak Várday Zsuzsanna felszámolóbiztos a lehetséges vevővel és vételárral kapcsolatban. Az ingatlant a vevőjelöltnek még nem adták birtokba, csak az eddigi bérlő hagyta el azt.

A felszámoló a malmot, illetve a benne lévő gépeket és berendezéseket az augusztus közepén zárult nyilvános pályázati felhívásban 700 millió forintos irányáron hirdette meg. Iparági szakértők szerint a nyertes ajánlat 300 millió forintról szólt, így Mészáros Lőrinc olcsón juthat a feldolgozóhoz, bár az is tény, hogy a malomra más komoly érdeklődő nem akadt. A 300 millió forintról szóló nyertes ajánlatot a felszámoló augusztus 15-i pályázati közleménye is megerősíti.

A bicskei malommal Mészáros Lőrinc jelentős iparági kapacitásokhoz juthat. Ágazati információk szerint a bicskei feldolgozó 250 tonnás napi őrlési kapacitással működhet, így 60-70 ezer tonna búza feldolgozására lehet képes évente.

A Sikér Zrt. felszámolási eljárásában eddig egy nagykátai ipartelepre, egy budapesti ingatlanra, két tatabányai irodára és üzletre, a balatonboglári malomipari ingatlanra, a szekszárdi leválasztott malomipari ingatlanra, illetve a szekszárdi malomra, silókra és üzemi épületekre kötöttek, vagy köthetnek várhatóan adásvételi szerződéseket - közölte a felszámolóbiztos. Az érsekvadkerti malom iránt viszont a harmadik pályázati kiírásban sem volt érdeklődés, míg egy bicskei ipartelepre és szolgálati lakásra beérkezett vételi ajánlatot az alacsony ár miatt utasítottak el.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

Várday Zsuzsanna tájékoztatása szerint a Sikér Zrt. felszámolási eljárása a teljes körű értékesítési eljárások befejezése után, leghamarabb jövő tavasszal fejeződhet be. A nyilvántartásba vett hitelezői követelésállomány 6 milliárd forintot tesz ki, és a cég minden vagyontárgya zálogjoggal terhelt. A felszámolásban előreláthatóan csak a zálogjogosultak juthatnak hozzá követelésük egy részéhez a nyilvántartásban szereplő hitelezői igények közül és esetleg az elmaradt munkabér-követeléssel bíró munkavállalók igényeit elégíthetik ki - tette hozzá a felszámolóbiztos..

A tatabányai Sikér Zrt.-t az öt legnagyobb hazai piaci szereplő között tartották nyilván. A cég ellen tavaly indult felszámolási eljárás, miután nem sikerült megállapodnia hitelezőivel. A vállalkozás sorsát korábbi nyilatkozatok szerint a Széchenyi Bank bedőlése, a finanszírozó bankok és hitelbiztosítók visszalépése, a Gazdasági Versenyhivatal több mint 300 milliós kartellbírsága és az egyre élesebb iparági verseny pecsételte meg. A társaság legnagyobb hitelezői közé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illetve három, zálogjoggal rendelkező bank tartozik.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?