2022. május 25. szerda Orbán

Hírek - Élelmiszer

Mészáros Lőrinc most nagy malmot vesz

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester-befektető érdekkörébe kerülhet a bicskei malom – állították az agrárszektor.hu-nak egybehangzóan iparági források. Az üzletember a tatabányai Sikér Malomipari Zrt. felszámolási eljárásában vásárolja meg az üzemet. A felszámolást végző Nemzeti Reorganizációs Kft. azt közölte, hogy a szerződéskötésig sem a vevőről, sem a vételárról nem nyilatkozhat.
 
 

A bicskei malom is Mészáros Lőrinc egyre bővülő agrárgazdasági birodalmához kerülhet iparági források szerint. A feldolgozót az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Kft. hirdette meg a Sikér Zrt. felszámolási eljárásában.

Érvényes és eredményes pályázat érkezett a bicskei malomra, de a szerződéskötés még folyamatban van, és annak megtörténtéig egyéb információt nem áll módunkban adni – fogalmazott az agrárszektor.hu-nak Várday Zsuzsanna felszámolóbiztos a lehetséges vevővel és vételárral kapcsolatban. Az ingatlant a vevőjelöltnek még nem adták birtokba, csak az eddigi bérlő hagyta el azt.

A felszámoló a malmot, illetve a benne lévő gépeket és berendezéseket az augusztus közepén zárult nyilvános pályázati felhívásban 700 millió forintos irányáron hirdette meg. Iparági szakértők szerint a nyertes ajánlat 300 millió forintról szólt, így Mészáros Lőrinc olcsón juthat a feldolgozóhoz, bár az is tény, hogy a malomra más komoly érdeklődő nem akadt. A 300 millió forintról szóló nyertes ajánlatot a felszámoló augusztus 15-i pályázati közleménye is megerősíti.

A bicskei malommal Mészáros Lőrinc jelentős iparági kapacitásokhoz juthat. Ágazati információk szerint a bicskei feldolgozó 250 tonnás napi őrlési kapacitással működhet, így 60-70 ezer tonna búza feldolgozására lehet képes évente.

A Sikér Zrt. felszámolási eljárásában eddig egy nagykátai ipartelepre, egy budapesti ingatlanra, két tatabányai irodára és üzletre, a balatonboglári malomipari ingatlanra, a szekszárdi leválasztott malomipari ingatlanra, illetve a szekszárdi malomra, silókra és üzemi épületekre kötöttek, vagy köthetnek várhatóan adásvételi szerződéseket – közölte a felszámolóbiztos. Az érsekvadkerti malom iránt viszont a harmadik pályázati kiírásban sem volt érdeklődés, míg egy bicskei ipartelepre és szolgálati lakásra beérkezett vételi ajánlatot az alacsony ár miatt utasítottak el.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

Várday Zsuzsanna tájékoztatása szerint a Sikér Zrt. felszámolási eljárása a teljes körű értékesítési eljárások befejezése után, leghamarabb jövő tavasszal fejeződhet be. A nyilvántartásba vett hitelezői követelésállomány 6 milliárd forintot tesz ki, és a cég minden vagyontárgya zálogjoggal terhelt. A felszámolásban előreláthatóan csak a zálogjogosultak juthatnak hozzá követelésük egy részéhez a nyilvántartásban szereplő hitelezői igények közül és esetleg az elmaradt munkabér-követeléssel bíró munkavállalók igényeit elégíthetik ki - tette hozzá a felszámolóbiztos..

A tatabányai Sikér Zrt.-t az öt legnagyobb hazai piaci szereplő között tartották nyilván. A cég ellen tavaly indult felszámolási eljárás, miután nem sikerült megállapodnia hitelezőivel. A vállalkozás sorsát korábbi nyilatkozatok szerint a Széchenyi Bank bedőlése, a finanszírozó bankok és hitelbiztosítók visszalépése, a Gazdasági Versenyhivatal több mint 300 milliós kartellbírsága és az egyre élesebb iparági verseny pecsételte meg. A társaság legnagyobb hitelezői közé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illetve három, zálogjoggal rendelkező bank tartozik.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben