2021. augusztus 3. kedd Hermina

Hírek - Élelmiszer

Nem hozott áttörést 2020: hatalmas veszteséggel zárta az évet az állami bortársaság

Nem hozott áttörést a tavalyi év a száz százalékban állami tulajdonú Grand Tokaj Zrt.-nél, amely továbbra is tetemes, bár az előző évi 950,1 millió forintos negatív eredménynél kevésbé rossz, 706,1 millió forintos veszteséggel zárta 2020-at – derül ki a cég beszámolójából. Nettó árbevétele a 2019-es 2,73 milliárdról 2,66 milliárd forintra csökkent.
 
 

Elsősorban a belföldi értékesítés esett: a forgalom a palackos termékek esetében 101,9 millió, a hordósoknál 63,8 millió forinttal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Az elmaradást az egyéb tevékenység árbevétel-növekedése 18,7 millió forinttal korrigálta, és az exportforgalom is csökkentette az árbevétel-kiesés mértékét - írja a Világgazdaság. A kivitel ugyanis 81,8 millió forinttal volt nagyobb a 2019-esnél, elsősorban a palackos bor bővülő értékesítésének köszönhetően. Az így 1,4 milliárd forintra emelkedő exportárbevétel meghaladta a mintegy 1,26 milliárdos belföldit, míg 2019-ben még az utóbbi volt a nagyobb.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

6 %-kal növekedett az exportbevétel, amit az unión kívüli európai értékesítés 47%-os emelkedése magyarázza, bár ez a mintegy 90 millió forint nominálisan nem nagy tétel az összes értékesítéshez képest - derül ki a beszámolóból. Az EU-n kívüli piacokról a 2020-as árbevétel 8%-a származott, ezen belül az európai, de nem tagállami kivitel a háromszorosa volt annak, ami az Európán kívüli országokba irányult. Mint kiderült, a készletek értéke csaknem 500 millió forinttal csökkent az előző évihez képest.

1993-ban alakult a Grand Tokaj Zrt., – korábbi nevén Tokaj Kereskedőház Zrt. – és az egyetlen olyan 100%-ban állami tulajdonban lévő gazdasági társaság, amelynek fő profilja a szőlőtermesztés és -felvásárlás, illetve a borkészítés. A Tokaji borvidéken ennek megfelelően a legnagyobb szőlőfelvásárló és bortermelő.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu