Odalett a magyar dinnyetermés fele: gyenge évet zárnak idén a termelők

Odalett a magyar dinnyetermés fele: gyenge évet zárnak idén a termelők

agrarszektor.hu
Nem zárnak sikeres évet az idén a dinnyetermelők: a terméskötődéskor jellemző hűvös, csapadékos idő a teljes szezonra rányomta a bélyegét, így a várt mennyiség fele termett. A kiesést ráadásul csak részben kompenzálták a szokásosnál magasabb árak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A békési és a baranyai régióban már vége van a dinnyeszezonnak, és most kifejezetten jól jött, hogy az egyébként is később induló szabolcsi dinnyeszedés a későbbi érés miatt fáziskésésben van - mondta a Világgazdaságnak Gubacsi Zoltán, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Így most körülbelül egy hónappal későbbi a szezon, mint Békésben. A szabolcsi terület az országos terület harmadát teszi ki, vagyis jelentősnek mondható. Mi­után a legészakibb termőkörzetben is csökken a magról vetett állományok aránya, most már itt is kevesebb, mint az összes fele ilyen. A palántázott görögdinnye szedése augusztus elején kezdődött, a magról vetetté pedig most, vagyis két héttel később a megszokottnál.

Az országos dinnyetermés a szokásos, illetve a várt mennyiség fele lesz az idén - mondta Gubacsi Zoltán -, és ugyanez igaz a szabolcsi régió termésére is. Ez elsősorban a kötések idején jellemzően hűvösebb, csapadékosabb idő, illetve nyáron a megszokottnál kevesebb fény következménye. A dinnye lassabban fejlődött, már a korai érésű fajtáknál látszott egy kéthetes csúszás, amiről akkor azt gondolták, hogy a szabolcsi szedések időszakára eltűnik, de végül az egész szezonban megmaradt a 10-15 napos csúszás.

Ezt a kiesést az árak valamelyest kompenzálták, de azt nem lehet kijelenteni, hogy jó évet zártak a dinnyetermelők. A kilogrammonként 60-70 forint körüli idei átlagos felvásárlási ár megfelelő, de a hozamok hektikussága miatt egyes termelőknek kifejezetten rosszul sikerült az idei dinnyeszezon. (A KSH adatai szerint 2014 és 2018 között a görögdinnye felvásárlási átlagára kilónként 31 és 41 forint között volt.) Az áruházláncok kínálatának vagy az exportált dinnyének az átlagáránál a szabadpiacon - beleértve a nagybani piaci értékesítést is - jobb, átlagosan 80-100 forintos árakat tudtak elérni az idén. Ugyanakkor a nagyobb területen termelők számára nem a nagybani piac a fő értékesítési csatorna. Az idén elmaradt az árháború is, a dinnyetermelőknek nem kellett tiltakoz­niuk amiatt, hogy egy-egy kiskereskedelmi lánc számukra méltatlanul alacsony áron kínálta a dinnyét.

A dinnye idei termőterülete négyezer hektár körül alakult, ami körülbelül 10 százalékkal kisebb a tavalyinál. Gubacsi Zoltán szerint az elmúlt években a terület nagyságában ezerhektáros plusz-mínusz mozgás volt. Most - bár valószínűsíthető - még nem jelenthető ki egyértelműen, hogy az idei gyenge hozamok miatt jövőre további jelentős csökkenés várható.

 Az is elképzelhető, hogy a nagyobb termelők növelik a területüket, a kisebbek pedig csökkentik

- mondta.

Az export ugyanakkor beindult, mégpedig a termelők szerint kielégítő felvásárlási átlagárakkal. Az idei szezonban Németország mellett Csehország és a szomszédos országok jelentik a fő piacot. Gubacsi Zoltán szerint a szabolcsi, magról vetett dinnye az országos mennyiség körülbelül tizedét teszi ki, az eredetileg remélt módon lesz belőle szeptember közepéig is, sőt exportra is jut.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?