2021. április 11. vasárnap Leó, Szaniszló

Hírek - Élelmiszer

Olcsó és népszerű - Tartják magukat a sajátmárkás termékek

A kiskereskedelmi láncok saját márkás élelmiszereinek piacrésze stabilan 35 százalék.
 
 

Az üzletláncok saját márkás élelmiszereiből mintegy 168 milliárd forint volt a kiskereskedelem bevétele az első félévben, háztartási vegyiárukból és kozmetikumokból pedig több mint 27 milliárd forint; ez valamivel több a tavaly azonos időszakinál - állapította meg a Nielsen piackutató.

A vásárlók az általuk elköltött pénz 25,5 százalékát adták ki saját márkás termékekre az első félévben, míg egy évvel korábban 25,1 százalékot. Az eladott áru mennyiségét tekintve a láncok saját márkás élelmiszereinek piacrésze stabilan 35 százalék.(A kereskedelmi - saját - márkás árucikkeket csak egy vállalat vagy egyetlen lánc üzletei forgalmazzák, általában a cég nevével jelzik a termékeket.)

A háztartási vegyiáruknál és kozmetikumoknál a boltok bevételének 17,7 százaléka származott saját márkákból január-júniusban, ahogy egy évvel korábban is. Mennyiségi szempontból az évek óta tartó növekedés megszűnt, a saját márkák piaci részesedése 36,8-ról 35,6 százalékra csökkent.

Az élelmiszerek között értékben legalacsonyabb a saját márkák részaránya az alkoholos italoknál, édességeknél és a forró italoknál, ennek megfelelően ezekben a termékcsoportokban a legmagasabb a gyártói márkák mutatója - idézi a közlemény Kocsis Esztert, a Nielsen ügyfélkapcsolati vezetőjét.

Az elemzés szerint néhány kategóriában csökkent a kereskedelmi márkák részaránya mind értékben, mind mennyiségben. Ez a gyártói márkák erősödését jelzi a többi között a szénsavas üdítőitaloknál, a tejfölnél, a margarinnál, az édes kekszeknél és a jégkrémeknél. Szintén javult a gyártói márkák piaci pozíciója a háztartási papíráruknál és a fogkeféknél.

A Nielsen felmérése szerint a megkérdezett magyar vásárlók 55 százaléka ugyanannyi kereskedelmi márkás terméket vesz, mint egy évvel korábban, 31 százalék pedig többet. A válaszadók 63 százaléka azért, mert olcsóbbak, mint a gyártói márkás termékek.

 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu