Óriási gondokkal küzd a görög mezőgazdaság: ez a dinnyetermesztésre is hatással lesz

Óriási gondokkal küzd a görög mezőgazdaság: ez a dinnyetermesztésre is hatással lesz

agrarszektor.hu
A kifejezetten kedvezőtlen tavalyi értékesítési eredmények, a megnövekedett inputanyagárak és az egyre dráguló, nehezen elérhető munkaerő miatt Görögország minden főbb termesztőkörzetében csökkent a dinnye termőterülete. Thesszália régióban a gazdák jelentős része fel is hagyott a dinnye termesztésével és más, a nemzetközi piacokon jobban fizető kultúrákra, például gyapotra tértek át. A területcsökkenés országos szinten 20-30%-os mértékű. Cipruson Protarasz és Paralimni környékén a korai görögdinnye hozamok lényegesen elmaradtak a szokásostól, és a hamarosan megkezdődő turistaszezon miatt a kereskedők beszállítókat keresnek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Cipruson a görögdinnye termesztése csökkent a sziget azon területein, ahol a turizmus gyors fejlődése tapasztalható, mivel a mezőgazdasági területeket szálláshelyekké és vendéglátó egységekké alakítják át. Ráadásul a munkaerőhiány miatt több termelő is úgy döntött, hogy csökkenti területét. Görögországban az agráriumban olyan szintű a munkaerőhiány, hogy a Minisztérium külön engedélyezte az országban illegálisan, vízum nélkül tartózkodó személyeknek, hogy mezőgazdasági munkára jelentkezhessenek be, és később szerezzék meg a szükséges iratokat - írja a FruitVeb.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fajtaszerkezeti változások

Idén a Varela görögdinnye hektárszámának további csökkenését regisztrálták, így a becslések szerint a termelésnek már csak nagyjából 15%-át teszi ki. A görög Varela pozícióit a legjobban fizető piacokon, például Angliában és Hollandiában mára a Marokkóban termesztett fajták foglalták el, míg a görögök inkább a gömbölyű fajták felé fordultak, mivel ezeket könnyebb eladni Közép-Európában és a Balkánon. A görög fogyasztók körében lassan erősödik a kisebb méretű görögdinnyék iránti trend. Szaporítóanyagot forgalmazó cégek prognózisai szerint néhány éven belül a 12-15 kilogrammos görögdinnye a szupermarketek polcain már csak szűk kisebbséget képez majd, és az 5-7 és 7-12 kilogrammos kategóriák lesznek többségben. A magnélküli fajták részaránya a görög termesztésben még mindig alacsony, ám ezeknek is van jövőjük, mivel új trend a kényelmi termékek előretörése. Görögországban a dinnye (főleg a görögdinnye) nagyon fontos kiegészítője a vendéglátóhelyek kínálatának. általában ingyen, étkezés után szervírozzák a nyári turistaszezonban. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Hamarosan érkezik a szabadföldi termés

Az egyik fő termesztőkörzetben, a Nyugat-Görögországi régióban található Ilia (Elis) tartományban a korai dinnyére specializálódott a termelők egy jelentős része, de az idei hajtatott görögdinnye keresletének alakulása és az árak is elmaradtak a várakozásoktól. Iliában az első görögdinnyéket április 20-a körül kezdték szedni az üvegházakban, és május harmadik hetéig az üvegházak termőképessége 3-5 tonna volt hektáronként. A szabadföldi termés betakarítása május negyedik hetében kezdődött, alacsony terméshozam mellett, ami júniusban folyamatosan növekedni fog, míg a szezon vége általában augusztusban jön el. Az üvegházi termelést szinte csak a gömbölyű fajtákkal végezték, de a szabadföldi betakarítás kezdetével most már a hosszúkás fajták is piacra kerültek. (A mini görögdinnyék Ilia termelésének 1/10-ét sem teszik ki).

Az Ilia és Trikala tartományoktól származó szabadföldi dinnye június közepétől kezdi elárasztani a piacokat, a kereskedők ettől az időszaktól kezdve alacsonyabb árakra számítanak. Iliában is kevesebb dinnyét termesztenek idén (mind az üvegházakban, mind a szabadföldi termesztésben) itt a helyi termelők becslése szerint a tavalyi évhez képest összesen 15-20%-kal csökkent a terület. Nyilvánvalóan a magas termesztési költségek voltak az okai annak, hogy a termelők idén - akarva-akaratlanul - visszafogták a dinnyének szánt területeket. Másrészt viszont változatlanul kitartottak a fajtapreferenciájuk mellett, a Galia megőrizte domináns szerepét. Északabbra, Trikalában a dinnyetermesztés idén várhatóan mind a tavalyihoz, mind az előző évhez képest csökken, azaz várhatóan 200 hektár alá esik. A termelők itt is a Galia típusú dinnyét választják dominánsan, amely a telepítések 80%-át teszi ki.

EZ IS ÉRDEKELHET

Gyenge külpiaci kereslet

Ami a fenti régiókból származó dinnye eddigi kereskedelmét illeti, a kereskedők “nagyon lanyhának" érzik a hazai és a balkáni piacról, főleg Bulgáriából és Romániából érkező keresletet. Érdekes azonban, hogy a termelői árakban elég nagy különbségek fedezhetők fel. Május utolsó hetében a messiniai termelők a hajtatott dinnyét még 0,60-0,80 euró/kg közötti sávban tudták eladni, míg Krétán az árak 0,50-0,70 euró/kg között mozogtak. Ezzel szemben Trikalában a kis mennyiségű hajtatott termék ára meghaladta az egy eurót. Két ellentétes hatás birkózik most egymással a görög piacon: egyrészt a június közepével érkező nagy tömegű szabadföldi áru lefelé nyomná az árakat, másrészt viszont az eleve kisebb termés, illetve a koronavírusos évek után végre meginduló turistaáradat miatti keresletnövekedés jó termelői árakat eredményezhet az idén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?