2022. július 1. péntek Tihamér, Annamária

Hírek - Élelmiszer

Óriási veszély fenyegeti a világ élelmiszer-ellátását: sürgősen lépni kell

Európa és Közép-Ázsia országai - köztük Magyarország - elkötelezték magukat az élelmiszertermelés, -ellátás és -kereskedelem védelme mellett, még háború idején is. Több napon keresztül Eurázsia több mint 50 országa a lengyelországi Lodz-ban tanácskozott az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szervezésében létrejött Európai Regionális Konferencia keretében az ezen célokhoz vezető útról.
 
 

A rekord részvétellel zajlott konferencia semleges platformként lehetőséget adott - az ukrán háború által súlyosan érintett - élelmezésügy és mezőgazdaság kihívásainak megvitatására. Csü Tung-jü, a FAO főigazgatója a nevében elhangzott záróbeszédban azt üzente, hogy sürgősen kezelni kell az Ukrajnában zajló háború hatásait a globális élelmezésre, elkerülve a helyzet eszkalálódását, ugyanis a világ élelmezésbiztonsága múlik ezen. Ahogy a szakember fogalmazott, ez csak akkor lehetséges, ha az érintettek együtt és koordinálva cselekednek, a FAO segítségével és tanácsai mentén, beleértve a regionális konferencia záródokumentumát.

A konferencián szó volt a járvány és a háború szociális és gazdasági következményeiről (a Regionális Konferencia határozata megerősítette a FAO Tanács korábbi döntését); az alapvető élelmiszerek, növényi olajok, műtrágyák és egyéb mezőgazdasági inputok drágulásáról; az élelmiszerek kereskedelméről; a klímaváltozásról és hatásairól; az agrárium zöldítéséről, valamint a hiányos táplálkozásról és az egészségtelen étrendről.

Az agrárélelmezési rendszerek hatékony, befogadó, ellenálló és fenntartható átalakításához politikai elkötelezettségre és vezetésre van szükség, de leginkább a béke megteremtésére

- tette hozzá Csü Tung-jü.

A regionális konferenciák kulcsfontosságúak a FAO hatékony munkájáért és a Szervezet prioritásainak meghatározásában a következő két évre. A konferencia záródokumentuma a júniusi FAO Tanácson is bemutatásra kerül.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben