2020. augusztus 10. hétfő Lőrinc

Hírek - Élelmiszer

Őrült tempóban fogynak a tejesek: százával veszítik el a termelőiket a feldolgozók

Tavaly és idén is több mint 600 tejtermelővel csökkent a holland gigafeldolgozó, a FrieslandCampina kötelékében dolgozó üzemek száma. Nagy vetélytársa, a dán Arla sem járt jobban, egyik évben ezer, a másikban 500 partnert veszített. A változás mintegy harmada az üzemkoncentrációhoz, gazdaságmegszűnéshez köthető.
 
 

2019-ben  kissé csökkent az európai piacon meghatározó szerepet játszó Friesland árbevétele, de a nyeresége 26 százalékot ugrott, elérve a 432 millió eurót. A pénzügyi helyzet hirtelen javulása olyan egyszeri hatásoknak tudható be, mint az, hogy a szövetlezet eladta részesedését egy krémlikőrgyárban (Creamy Creation) és egy tejipari adalékokat gyártó vállalkozásban (Royal CSK Food Enrichment).

A termelőknek is többet tudtak fizetni a tejért: éves átlagban 38 eurócentet adtak egy kilogrammért, az áremelkedés mértéke 1,4 százalékos volt. Tavaly lekorlátozták az egy üzem által beszállítható mennyiséget, és átlakították a garantált árak rendszerét - írja az agrarheute.com. Eszerint 2019-ben és 2020-ban éves szinten 1,5, míg 2021-ben és 2022-ben legfeljebb 1,3 százalékkal emelkedhet a termelés a szövetkezethez csatlakozott gazdaságokban. Aki túllépi a határt, kilogrammonként 10 eurócent büntetést fizet.

Az intézkedés hatására tavaly 3,4 százalékkal mintegy 10 milliárd kilogrammra szűkült a feldolgozandó tej mennyisége a Frieslandnál. A mennyiségbeli csökkenés 2,2 százalékos bevételcsökkenést is hozott, így lett 11,3 milliárd euró.

A 2019-es évet szűk 11.500 termelő taggal zárta a szövetkezet, miután tavaly és tavaly előtt is elvesztített bő 600-600 üzemet, összesen a termelői kör nagyjából egytizedét.

A Friesland hagyományosan jobban fizet, mint legnagyobb vetélytársa, a 10,5 milliárd eurós árbevételű, dán Arla. Utóbbi átlagosan 36,6 centet adott egy kilogramm tejért szemben a Friesland 38 eurócentjével. Az Arla 2019-ben 3,7 milliárd kilogrammal több tejet dolgozott fel, mint a Friesland, holott a tagjainak száma 1700-zal kevesebb. Ez a cég is hasonló mértékben veszíti el tagjait, mint a holland vetélytárs.

2018-ban szűk 1000 termelőről kellett lemondania, tavaly pedig további 560-ról, így összesen 14 százalékkal zsugorodott a termelői kör.

Az agrarheute.com szerint a Frieslandnál a csökkenés kétharmada vezethető vissza partnerváltásra, a többi feltehetően a gazdaságok számának csökkenésével függ össze.

Az üzemkoncentráció és a termelés növekedése általános jelenség Európában. Tavaly Magyarország kiugró mértékben növelni tudta a tejelőállítást, nálunk nagyobb mértékben csak Belgium, Luxemburg és Írország tudta fokozni. Az EU teljes termelése fél százalékkal bővült, átlépte a 158 millió tonnát. A globáis tejtermékpiacon Európa - Új-Zélandot kevéssel megelőzve - vezetőnek számít.  A tej ára pillanatnyilag esésben van, amiben a kínálat szezonális megugrásán túl a kínai koronavírus hatása is közrejátszik, hiszen bizonytalanná teszi az uniós exportot az ázsiai országba.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény gyakorlati szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu