2021. április 18. vasárnap Andrea, Ilma

Hírek - Élelmiszer

Öt fontos ok, ami miatt a borászoknak kutyát kell tartaniuk

Óriási segítséget jelenthetnek a kutyák a borászoknak a szőlőültetvényeken. Azon kívül, hogy megvédik a területeket a vadon élő állatoktól, képesek felismerni a szőlőbetegségeket, és vonzóbbá tehetik a vásárlók számára a borászatokat és akár az üzletkötéseket is.
 
 

A kutyák hatalmas segítséget jeéenthetnek a szőlőültetvény üzemeltetésében - derül ki a modernfarmer.com összeállításából. Nem csak arról van szó, hogy védhetik az ültetvényeket, illetve a birtokokat a betolakodóktól, hanem akár egyes szőlőbetegségeket is felismerhetnek. Az öt legfontosabb ok a következő lehet, ami miatt a borászoknak érdemes lehet kutyákat tartaniuk.

1. Felismerik a szőlőbetegségeket

Kutatási eredmények szerint a kutyák képesek kiszimatolni egyes betegségeket a szőlőültetvényeken. Egy kísérletben például arra tanították a keresőkutyákat, hogy a szőlőkben ismerjék fel a pajzstetveket, amelyek a hajtásokon táplálkoznak, ezzel akadályozva a gyümölcsök fejlődését.


A rovarok vírusok terjedését is okozhatják és drasztikusan csökkenthetik a terméshozamot. A kutyák alkalmazása a kártevők felismerésére egyes vélemények szerint illeszkedhet a fenntartható borkészítés gyakorlatához is, mivel azzal, hogy a kutyák észlelnek egyes kártevőket, kevesebb növényvédő szerre lehet szükség, hiszen így a gazdák időben eltávolíthatják a fertőzött növényeket.

2. Őrzik az egész birtokot és a haszonállatokat

Bár triviálisnak tűnhet, érdemes figyelembe venni, hogy a kutyák az egész birtokggazdálkodás szempontjából is hasznot hajthatnak. Nemzetközi tapasztalatok szerint a borászatok sokszor nem önállóan, hanem egy-egy nagyobb mezőgazdasági birtok részeként működnek.

Így számos gazda szőlőültetvényéhez tartozik például legelő, ahol haszonállatokat is tartanak. A legeltetéssel ugyanis "tökéletes gyomirtást" végezhetnek, így ki tudják váltani a gyomirtó szereket. Ahhoz azonban, hogy megvédjék haszonállataikat, érdemes kutyákat is alkalmazniuk, így a szőlészet mellett a házörzők az állatok biztonságát is megteremthetik.

3. Távol tartják a “szőlőtolvajokat”

A kutyák a szőlőben kifejezetten hasznosak lehetnek a vadon élő állatok - például a szarvasok - távoltartásában, amelyek jelentősen károsíthatják az ültetvényeket. A kutyák elriaszthatják a pockokat, a mókusokat és a madarakat is, amelyek szintén megdézsmálhatják a szőlőtőkéket.4. Ihletet adhatnak a boroscímke megtervezéséhez

Vannak olyan pincészetek, ahol nem csak az üzlet nevét, hanem megjelenését is a kutyák inspirálták. Sőt, egyes borászok saját boraik címkéjén is kedvenceiket szerepeltetik. Így az ültetvények örzői "részt vesznek" a borászati design kialakításában is. 

5. Növelik az ültetvény és a borászat népszerűségét

A kutyák segíthetnek a borászatok családiasabbá tételében is, mivel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a pincészetek ügyfelei és vendégei jól érezzék magukat egy-egy szőlészetben és borászatban. Persze ehhez nem árt, ha a borászok nem a legvérszomjasabb kutyafajtákat tartják birtokaikon.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu