Erős kihívója akadt a francia pezsgőnek: tarolhatnak a britek ezzel az itallal?

Erős kihívója akadt a francia pezsgőnek: tarolhatnak a britek ezzel az itallal?

Szászi Zoltán
Az olasz borászok idén kihívásokkal néztek szembe, ezért úgy tűnik, borban a franciák veszik át a világelső helyet, annak ellenére is, hogy a nyári hőség és a lisztharmat náluk is okozott károkat. A francia pezsgőnek azonban új kihívója akadt, mégpedig a feltörekvőben levő angol habzóborok.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az olasz termelés csökkenése miatt idén újra világelső lehet borkészítésben Franciaország, számolt be nemrég a Euronews. Az elmúlt közel két évtizedben legtöbbször Olaszország volt a világ vezető bornagyhatalma, 2007 óta 2011 és 2014 kivételével a legtöbb bort állította elő a világon. Azonban idén esett a termés mennyisége, aminek több oka is volt. Egyrészt, a klimatikus körülmények, mint rossz időjárás és a hőhullámok betettek a szőlőtermelésnek. Azonban nagy károkat okozott a lisztharmat is. Ennek redményeként sok helyen jelentősen csökkent a termelés.

Borban idén a franciák vezetnek

Az időjárás és a kártevők miatt az olasz borászati szektorban a kiesés 14 százalék körüli országos szinten, azonban Közép- és Dél-Olaszországban van, ahol a termés fele is odalett. Az őszi szezon mindenesetre áldás volt a szőlőknek, nyilatkozta a Coldiretti, az ország legnagyobb agrár-iparági szervezete. Az októberig tartó időszakban eddig száraz, páramentes idő volt, ami nem kedvezett a gombás fertőzéseknek. A nappal és az éjszaka közötti magas hőmérsékleti különbségek pedig kifejezetten jót tettek a szüret előtt a szőlők minőségének, ami a borok ízében is érezhető lesz. A Cabernet, az Aglianico, Nerello, Nebbiolo, és más kései szüretelésű fajtáknál a szüret még kitart október végéig. A magasabb fekvésű dűlőkben is tart még a szüret, mint például az észak-olaszországi Lombardiában található Valtellina völgyes tájegységén, vagy például Szicíliában, az Etna oldalában.

Mindeközben a franciáknál is vegyesek az idei tapasztalatok. Bordeaux-ban, és egész Délnyugat-Franciaországban kevesebb szőlőt szüreteltek a lisztharmat és a durva hőhullámok okozta károk miatt. A szomszédos Languedoc és Rousillon megyékben pedig az aszály volt igazán súlyos csapás a borászatoknak. Azonban az ország többi része alapvetően jó évet könyvelt el, így Franciaország idén 46 millió hektoliter bort termelhet. Ez hasonló a tavalyi szüret eredményéhez, és 3 százalékkal magasabb a 2018-2022 közötti évenkénti országos átlagnál.

A francia agrárminisztérium statisztikai irodájának jelentése arról számolt be, hogy szeptember végére a legtöbb régióban majdnem befejeződött a szüret. A különböző fajták eredményében azonban vegyes a kép. Tavalyhoz képest 17 százalékkal nőtt a mennyisége az első sorban borpárlathoz használt fajtáknak, azonban az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel jelzett fajták termése 11 százalékkal csökkent 2022-höz képest. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel jelölt fajták termése viszont csak 2 százalékkal csökkent.

Pezsgőben az angolok az új kihívók

Miközben a habzóborok európai piacán az elmúlt öt évben 33 százalékkal emelkedett az olasz prosecco iránti kereslet, és a francia pezsgő iránti csak 1 százalékkal, a Reuters friss beszámolója alapján az Egyesült Királyságban az utóbbi években az angol habzóborok lettek a francia pezsgő kihívói. Ez nem csak azért érdekes, mert az angol borászatnak közel sincs akkora történelmi presztízse, mint a franciának, hanem azért is, mert Nagy-Britannia a francia pezsgő második legnagyobb importőre a világon.

Az angol habzóboroknak az utóbbi években elindult forradalma azonban mind társadalmi, mind környezeti okokra visszavezethető. Egyfelől, a brit fogyasztóknak egyre nagyobb prioritássá vált a fenntartható élelmiszergyártás, aminek égisze alatt sokkal vonzóbb ma - bármilyen termékkategóriában - a helyi termelőktől jövő terméket választani. Másfelől, a klímaváltozás miatt Nagy-Britannia déli része az évtizedek alatt egyre melegebb lett és ezzel párhuzamosan a szőlészetnek is egyre kedvezőbbé vált az angol vidék. A helyi borászok ráadásul szeretik kiemelni, hogy a dél-angliai meszes talajú dombok nagyon hasonlítanak a francia pezsgők őshazájának tekintett Champagne régió környezeti adottságaihoz.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezért a borászat ma a brit agrárgazdaság leggyorsabban növekvő iparága, és a szőlőültetvények szinte gombamód szaporodnak az országban. A Reuters előrejelzései szerint 2030-ra az ország a mostani 12 millió helyett 22 millió palack bort állíthat elő. A gyorsan növekvő angol borásztársadalom pedig mostanra a nemzetközi szakma figyelmét is elnyerte. 2022-ben a Decanter World Wine Awards világversenyen az Egyesült Királyság történelmének legtöbb díját vitte haza. Két nagy francia pezsgőgyártó, a Taittinger és a Pommery eközben elkezdett ültetvényeket vásárolni Angliában, és még a német Henkell Freixenet, a világ legnagyobb habzóbor-gyártója is vásárolt tavaly egy nagy-britanniai ültetvényt.

Angliában ma összesen 900 borászat van, de a szőlők száma 2000 óta megnégyszereződött, sok esetben korábbi gyümölcsösök vagy legelők helyén jelentek meg a szőlőtőkék a változó kor jelképeként. A Reutersnek nyilatkozó Ned Awty, az angol és walesi borászok nemzeti szövetkezetének, a WineGB-nek az ügyvezetője pedig elmondta, hogy mivel a brit borászat egy éppen kialakulóban levő, fiatal iparág, szektor kultúrájába könnyen bele tudták szőni a fenntarthatóság paradigmáját. Az angol vásárlók pedig nagyon vevők a helyi, fenntartható, angol habzóbor sikertörténetére, és míg 2021-2022 közöt a brit habzóborok piacán az angol borok aránya a korábbi 3 százalékról 22 százalékra növekedett, a francia pezsgő piaci részesedése 12 százalékról 1 százalékra csökkent.

Magyarországon is nagy hagyománya van

Miközben idehaza a borászatnak sokszáz éves hagyománya van, a magyar pezsgőgyártás a XIX. században indult el. A mai Magyarország első rum-, likőr-, és pezsgőgyárát Prückler Ignác alapította Pesten, 1834-ben, illetve úttörők voltak még az 1876-ban alapított pécsi Littke és az 1882-ben alapított budafoki Törley. Különösen a II. Világháború előtt volt kiemelkedő pezsgőkultúra Magyarországon. Arról szeptemberben számoltunk be, hogy az utóbbi időben megugrott a magyarországi pezsgőt gyártó borászatok száma. Öt év alatt háromszoros növekedést követően mára 120 pincészet gyárt magyar pezsgőt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ma évente 140-160 ezer hektoliter pezsgőt állít elő Magyarország, ami az előállított borászati termékek 5-6 százaléka. A NAK 2022-es éves elemzése szerint a magyarok évente körülbelül 1,2 liter pezsgőt isznak meg fejenként, amit leginkább az év végi időszakban vesznek meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?