2022. január 21. péntek Ágnes

Hírek - Élelmiszer

Pattanásig feszült a helyzet: kieshet a lengyelek legnagyobb almaexportpiaca

Várhatóan nem lesz sétagalopp az idei exportszezon a lengyel almatermesztőknek, komoly politikai feszültségek alakultak ki ugyanis a legnagyobb almaexportpiacukat jelentő Fehéroroszországgal. A fő gondot az jelenti, hogy Belarusz felől naponta több száz illegális határátlépő próbál átkelni a lengyel határon, akik meg is támadták és meg is sebesítették a határőröket – erre válaszul Lengyelország tízezer katonát küldött a határra, és kerítés építését helyezte kilátásba.
 
 

Az évnek ebben az időszakában kezd igazán mocorogni a lengyel almaexport: a betakarított termést ilyenkor még jóformán „fa alól”, azaz tárolás nélkül vagy minimális tárolási költségekkel lehet külföldön értékesíteni. Várhatóan azonban az idei exportszezon nem lesz sétagalopp, és egyáltalán nem csak a 10%-kal nagyobb uniós almatermésnek köszönhetően (bár érdemes megjegyezni, hogy a lengyel almatermés-előrejelzést továbbra is nagy bizonytalanság övezi) -  írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A fő gondot a Fehéroroszországgal kialakuló feszültség jelenti: Belarusz felől ugyanis naponta több száz illegális határátlépő próbál átkelni a lengyel határon, és több esetben a 60-70 fős csoportok meg is támadták és meg is sebesítették a határőröket – erre válaszul Lengyelország tízezer katonát küldött a határra, és kerítés építését helyezte kilátásba. Az Európai Bizottság és Varsó közös álláspontja szerint Fehéroroszország szándékosan engedi át, sőt, ösztönzi ezt a folyamatot annak érdekében, hogy nyomást helyezzen az Európai Unióra a Minszkkel szemben korábban bevezetett uniós szankciók miatt. Ezt Belarusz határozottan tagadja ugyan, de az tény, hogy Lengyelország vészhelyzetet hirdetett ki több határ menti régióban is. Belarusz Lengyelország legfontosabb almaexport-partnere, a tavalyi évben több mint 120 ezer tonnát értékesítettek itt, míg a második helyen Németország (76 ezer tonna), a harmadikon pedig Egyiptom (75 ezer tonna) állt, de az orosz piac 2014-es kiesését még ezek sem tudják kompenzálni a lengyel exportőrök szerint.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!