2020. augusztus 14. péntek Marcell

Hírek - Élelmiszer

Pick-párizsi tarolt a hatósági teszten (videó)

A Pick Nosztalgia Párizsi és az Ausztriában gyártott Berger Feine Extrawurst érte el a legjobb eredményeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) sertéshúst tartalmazó párizsi kedveltségi tesztjén. A 30 különböző párizsit laboratóriumban is megvizsgálták, hogy ezek a húskészítmények valóban megfelelnek-e az élelmiszerbiztonsági követelményeknek, továbbá a Magyar Élelmiszerkönyv kritériumainak. Egy terméknél minőségi probléma miatt eljárást indítottak.
 
 

Összesen 30 sertés párizsit vizsgáltak meg a hivatal munkatársai - áll a Nébih közleményében. 17 szeletelt és 13 rúdterméket hasonlítottak össze, amelyek között 27 natúr, illetve 3 füst ízű, ízesítésű volt. Összetételüket tekintve 22 sertéshús, 7 sertés és marhahús, 1 párizsi pedig sertés- és baromfihús felhasználásával készült. Ugyanakkor „sertés párizsinak” csak az a termék nevezhető a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint, amelynél az 51 százalékos minimális hústartalom 70 százaléka sertésből származik. A vizsgált 30 párizsit 11 üzem állította elő, 7 magyar, 3 osztrák és 1 német üzemben készült.

A Nébih kedveltségi tesztjén a 30 párizsit a termékkörre jellemző 5 szempont - metszéslap, szín, illat, állomány és íz - alapján tesztelték.

A tesztelők két csoportban, szeletelt és rúd kiszerelésű párizsikat bíráltak. A szeletelt sertés párizsiknál első helyen az osztrák Berger Feine Extrawurst végzett. Második lett a Pick Nosztalgia Párizsi, míg harmadikként a Wiesbauer Dunahús Delikát Párizsi zárt. A rúd kiszerelésű sertés párizsik között első helyen a Pick Nosztalgia Párizsi végzett. Második lett a Berger Feine Extra Párizsi, míg harmadikként a Pick Füst Ízesítésű Párizsi ért el helyezést a dobogón.

Mit nevezünk párizsinak?
2017. augusztus 1-e óta az előállítási gyakorlatban már kötelezően alkalmazandók azok az előírások, amelyek szerint a párizsiban a minimális hústartalom – a korábbi 40 százalékról – 51 százalékra emelkedett. A Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározott további kritérium a párizsi megnevezésű termékekkel szemben, hogy a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége (MSM) a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10 százalék lehet.

A kedveltségi vizsgálaton egy terméket nem pontoztak a bírálók, mivel savanykás íz volt érezhető rajta, ami a nem megfelelő, „öreg” alapanyagra vezethető vissza. A termék valamennyi laboratóriumi kritériumnak megfelelt, de fogyasztásra alkalmatlan volt, így a mellékíz miatt nem került bele a rangsorba.

A párizsikat laboratóriumban is megvizsgálták. Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok szerint élelmiszerbiztonsági szempontból mindegyik párizsi megfelelt az előírásoknak. Az analitikai vizsgálatok eredménye alapján, amellyel a minőségi követelmények betartását ellenőrizték a Nébih szakemberei, egy termékkel azonban probléma adódott.

Az egyik osztrák, „wellness” megnevezésű párizsi víztartalma (78,8g/100g) ugyanis jelentősen meghaladta az előírt értéket (70m/m%), minőségi szempontból tehát nem volt megfelelő.

A vállalkozóval szemben a Nébih szakemberei hatósági eljárást indítottak, és minőségi hiba miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki.

A teszt során vizsgált 30 termék között bőven akadt, amelyek csomagolásán olvasható volt a „gluténmentes”, „laktózmentes”, „szójamentes”, „tejfehérjementes” felirat. Szintén laboratóriumban vizsgálták, hogy ezek az állítások helytállóak-e. Valamennyi vizsgálat megfelelő eredménnyel zárult, azaz a mentességre vizsgált termékek valóban „mentes” termékek voltak - rögzíti közleményében a Nébih.

A terméktesztről az alábbi videó készült:

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu