Rákkeltő húsok: a miniszter lobbiharcot sejt a háttérben

agrarszektor.hu
Áltudományosnak nevezte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) jelentését, amelyben a szervezet rákkutató ügynöksége azt állítja, hogy a vöröshúsok és szallonafélék fogyasztása rákkeltő hatású lehet. A miniszter szerint a WHO állításai mögött más húslobbi erőfeszítései húzódnak meg. Eközben a hazai hatóságok és ágazati érdekképviseletek sorra azzal nyugtatják a vásárlókat, hogy a húsok és a húskészítmények mértékletes fogyasztása biztonságos.

Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 13. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A decemberi rendezvényen immár 11. alkalommal adjuk át tíz kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!

Vissza kell utasítani azokat az állításokat, amelyek szerint a vöröshúsok és a szalonnaféleségek fogyasztása rákkeltő hatású lehet - cáfolta Fazekas Sándor a parlamenti mezőgazdasági bizottság mai ülésén a WHO jelentését. Mint ismert, a világszervezet rákkutató ügynöksége egy tanulmányban arra hívta fel a figyelmet, hogy a feldolgozott hústermékek és a vöröshúsok - így például a sertés a marha vagy a juh - fogyasztása is rákkeltő lehet.

A miniszter szerint a WHO megállapításai mögött "más húslobbi erőkifejtése húzódik meg". Ugyanakkor bízik abban, hogy tisztázódik a helyzet - szögezte le a bizottsági ülésen.

A piaci szereplőket tömörítő Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) felháborítónak nevezte a rákkutató ügynökség jelentését. A húsfeldolgozókat képviselő Hússzövetség, illetve a hatóságként működő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pedig közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a mérsékelt húsfogyasztás biztonságos.

A WHO tanulmányának negatív következtetései nem kedveznek a hazai húságazati szereplőknek, akik régóta jövedelmezőségi gondokkal küszködnek. Ugyanakkor az elmúlt időszak pozitív fejleménye volt, hogy az állatállomány növekedésnek indult, a Földművelésügyi Minisztérium pedig a sertésszektor számára külön fejlesztési stratégiát is kidolgozott. Ezért most különösen rosszul jönne a hazai húságazat számára, ha a vásárlók - akár részben is - elfordulnának a hústermékektől, és a húsfogyasztás tovább csökkenne.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?