2020. február 20. csütörtök Aladár, Álmos

Hírek - Élelmiszer

Rákkeltő húsok: a miniszter lobbiharcot sejt a háttérben

Áltudományosnak nevezte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) jelentését, amelyben a szervezet rákkutató ügynöksége azt állítja, hogy a vöröshúsok és szallonafélék fogyasztása rákkeltő hatású lehet. A miniszter szerint a WHO állításai mögött más húslobbi erőfeszítései húzódnak meg. Eközben a hazai hatóságok és ágazati érdekképviseletek sorra azzal nyugtatják a vásárlókat, hogy a húsok és a húskészítmények mértékletes fogyasztása biztonságos.
 
 

Vissza kell utasítani azokat az állításokat, amelyek szerint a vöröshúsok és a szalonnaféleségek fogyasztása rákkeltő hatású lehet – cáfolta Fazekas Sándor a parlamenti mezőgazdasági bizottság mai ülésén a WHO jelentését. Mint ismert, a világszervezet rákkutató ügynöksége egy tanulmányban arra hívta fel a figyelmet, hogy a feldolgozott hústermékek és a vöröshúsok - így például a sertés a marha vagy a juh - fogyasztása is rákkeltő lehet.

A miniszter szerint a WHO megállapításai mögött „más húslobbi erőkifejtése húzódik meg”. Ugyanakkor bízik abban, hogy tisztázódik a helyzet – szögezte le a bizottsági ülésen.

A piaci szereplőket tömörítő Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) felháborítónak nevezte a rákkutató ügynökség jelentését. A húsfeldolgozókat képviselő Hússzövetség, illetve a hatóságként működő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pedig közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a mérsékelt húsfogyasztás biztonságos.

A WHO tanulmányának negatív következtetései nem kedveznek a hazai húságazati szereplőknek, akik régóta jövedelmezőségi gondokkal küszködnek. Ugyanakkor az elmúlt időszak pozitív fejleménye volt, hogy az állatállomány növekedésnek indult, a Földművelésügyi Minisztérium pedig a sertésszektor számára külön fejlesztési stratégiát is kidolgozott. Ezért most különösen rosszul jönne a hazai húságazat számára, ha a vásárlók - akár részben is – elfordulnának a hústermékektől, és a húsfogyasztás tovább csökkenne.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu