2019. október 20. vasárnap Vendel

Hírek - Élelmiszer

Rossz hír: 2050-re ismét luxuscikké válhat a reggelek elmaradhatatlan kelléke

A szakértők szerint a klímaváltozás hatására néhány évtizeden belül ismét luxuscikké válhat a kávé, amely nélkül sokan már nemhogy a reggeleiket, de a napjaikat sem képesek elképzelni. Szakértők szerint 2050-re a jelenleg kávétermesztésre használt terület fele a tevékenység szempontjából használhatatlanná fog válni.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A perui gazdálkodók évek óta elkeseredett harcot vívnak a klímaváltozással, a kávét támadó kártevőkkel és betegségekkel és az alacsony felvásárlási árakkal. Ennek folyománya, hogy közülük egyre többen hagynak fel a kávétermesztéssel, és keresnek maguknak új bevételi forrásokat.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

A kávéfogyasztók által jobban kedvelt arabica kávét az évi átlaghőmérséklet emelkedése miatt mind magasabb és magasabb területeken kell termeszteni, ami azzal jár, hogy egyre több terület válik kávétermesztésre alkalmatlanná. Szakértők szerint emiatt 2050-re a jelenleg kávétermesztésre használt területek fele a tevékenység szempontjából használhatatlanná fog válni.

Ez viszont egyrészt a termesztésre alkalmas területeken növelni fogja az erdőirtások mértékét, másrészt pedig a csökkenő kávétermés miatt az egekbe fog szökni a kávé ára. A Fairtrade kereskedelmi kapcsolatokért felelős vezetője, Catherine David szerint, ha a nagyvállalatok nem szánnak nagyobb összegeket a kávétermesztésre, a jövőben ez az élvezeti cikk az Egyesült Királyságban ismét luxustermékké válhat. És nemcsak itt, a világon mindenütt - figyelmeztetett Catherine David. Ha a fogyasztók azt látják, hogy a kávéforgalmazók és a nagyvállalkozások nem foglalkoznak ezzel a jelenséggel, annak következményei lesznek. Korábban erre a megállapításra jutott a TransFair vállalat is.

A perui kávétermesztők helyzetét tovább nehezíti, hogy a növényeket a Hemileia vastatrix gomba által okozott levélrozsda is pusztítja. A klímaváltozás pedig erre is rátett egy lapáttal. Öt évvel ezelőtt egy nagyobb Hemileia vastatrix-fertőzés Piura környékén szinte teljesen elpusztította a növényeket, miáltal a terület kávétermesztése 60%-kal esett vissza. Az észak-perui Tarapoto környékén a gazdálkodókat az utóbbi években sorozatban annyi természeti csapás érte, hogy sokan inkább felhagytak a kávétermesztéssel, és a hatóságok rosszallását kiváltva kokacserjével kezdtek el foglalkozni. Kávéból is inkább az igénytelenebb, gyengébb minőségű, de ellenállóbb fajtákkal dolgoznak (robusta fajtakör), ami szintén az arabicatermés csökkenésével, valamint a kávé árának hosszabb távon történő emelkedésével fog járni.

A cikk eredeti nyelven az Evening Standard oldalán olvasható. A címlapfotó forrása: Tchibo Coffee International.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA

    A szakértő szemével

    Támogató:

    Agrárszektor Konferencia 2019

    Most még kedvezményes áron >>

    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu