Senki ne lepődjön meg: még évekig tarthat az élelmiszerdrágulás Magyarországon

Senki ne lepődjön meg: még évekig tarthat az élelmiszerdrágulás Magyarországon

agrarszektor.hu
Az agrár- illetve élelmiszertermékek régóta nem látott ütemben drágulnak, és a jelek szerint ez a folyamat folytatódni fog az elkövetkező hónapokban is. Az árnövekedés megterheli a fogyasztókat és kivégezheti az agrofood-szektor egyes versenyképtelen szereplőit is.

A Portfolio heti podcastjában ezúttal a mezőgazdasági árak emelkedéséről és az élelmiszerárak növekedéséről esett szó. Kovács Nóra az Agrárszektor vezető szerkesztője és Braunmüller Lajos a Portfolio szerkesztője azt elemezték Orosz Mártonnal, hogy milyen alapvető okok állnak a régóta nem látott drágulás hátterében, és ennek milyen érezhető kihatásai lehetnek. A beszélgetésből kiderül: a hazai élelmiszergazdaság számos szereplője kerülhet bajba a jelenleg tartósnak bizonyuló drágulás következtében, és csak a fejlesztésekre figyelmet és pénzt fordító, tőkeerős, nagyban gondolkodó szereplők tudják komolyabb veszteségek nélkül átvészelni az előttünk álló hónapokat. A podcastben arról is szó esett, hogy felerősödhet a magyar vásárlók körében eddig is jellemző árérzékenység, az alapvető élelmiszerek árának hatósági maximalizálása ugyanakkor sok kockázattal jár.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

KWS – tíz éve első a repcetáblákon*, első az innovációban! (x)

Az utóbbi évek különös kihívások elé állították a repce termesztőket. Míg 10 évvel ezelőtt a termésszint növelése állt a középpontban, mára a termésbiztonság, a kockázatok minél jobb kezelése és ezek által a gazdaságos termesztés fenntartása a célkitűzés.

EZT OLVASTAD MÁR?