2021. március 5. péntek Adorján, Adrián

Hírek - Élelmiszer

Spanyol szőlőfajtákból készülhet a burgundi a klímaváltozás miatt

Egyre melegebb van Burgundiában, a világ egyik legjobb szőlőtermő vidékén. Az elmúlt három év különösen tikkasztó volt a francia történelmi régió számára, derült ki egy több évszázadot felölelő adatelemzésből - írja a blog.syngenta.hu.
 
 

A Decanter borászati szaklap cikke szerint egy tudóscsoport aprólékos munkával elemezte a szüret kezdetét 1354 és 2018 között. A vizsgált 664 év távlatában arra a következtetésre jutottak, hogy a gazdag szőlőtermesztési múlttal rendelkező vidéken is jelentősen érezhető a klímaváltozás. Tanulmányuk szerint az itt honos fajták 85 százaléka veszélyben van az emelkedő átlaghőmérséklet miatt.

Milyen szőlőből készül a burgundi?
A burgundi bor hagyományos kékszőlője a pinot noire, ez az az ültetvények 36%-án található. A nagy burgundi fehérborok chardonnay-ből készülnek, és az ültetvények 46%-án telepítették. A borok jellege drámaian változik, ahogy északról délfelé haladunk: északon savasabb, délen testesebb ugyanazon fajta bora. Burgundia jelentős hordókészítő központ is a Vogézek tölgyerdeinek közelségének köszönhetően. (Forrás: boraszportal.hu.)

A trend nemcsak Burgundia borászai számára jelzésértékű, a világ számos pontján szembesülnek azzal a szőlőtermesztők, hogy a jelenlegi fajtákkal alacsonyabb termést szüretelhetnek az éghajlatváltozás miatt. Megoldás hiányában a szőlőtermesztésre alkalmas terület akár a felére csökkenhet a következő évtizedekben. Egy közelmúltban készült másik tanulmány is arra figyelmeztet, hogy

a szőlőültetvények számára alkalmas földterületek 85%-án már nem lehet jó borokat előállítani 4 celsius fokos átlaghőmérséklet-növekedés esetén.

Benjamin Cook, a Columbia University szakértője szerint most még itt a lehetőség a cselekvésre. Egyrészt komolyan kell venni a klímaváltozás problémakörét, másrészt a termelők új, alkalmazkodó szőlőfajták telepítésével javíthatják gazdálkodásuk sikerességét. Burgundia számára például két Spanyolországból származó, vörösbort adó fajta lehet a megoldás, a mourvedre és a grenache. A kutatócsoport szerint a növények sokszínűsége kulcsfontosságú az éghajlatváltozás negatív hatásainak csökkentésében.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu