2020. november 30. hétfő András, Andor

Hírek - Élelmiszer

Szijjártó elárulta: ezért nem árthat nekünk a CETA

Kezelte az Európai Bizottság a „magyar érzékenységeket” a Kanada és az unió között szabadkereskedelmi egyezményben (CETA) – jelentette ki a parlamentben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Ilyen a GMO-mentesség, a tojás, a baromfihús, a csemegekukorica, a téliszalámi és a tokaji ügye.
 
 

Egyre bővül a világban a szabadkereskedelmi megállapodások rendszere, ezért a versenyképesség romlásához vezet, ha Európa ebből a folyamatból kimarad - hangsúlyozta a parlamentben Szijjártó Péter, aki Schmuck Erzsébet LMP-s frakcióvezető napirend előtti felszólalására reagált. Schmuck Erzsébet szerint az Országgyűlésnek és a kormánynak nemet kellene mondania a CETA-ra, mert az nem a magyar állampolgárok, hanem a külföldi nagyvállalatok érdekeit szolgálja.

Szijjártó Péter szerint jelenleg az EU versenyhátrányban van a kanadai piacon, ami a CETA aláírásával tud megszűnni. A CETA – tette hozzá - nem veszélyezteti semmilyen módon a GMO-mentességünket, és a tárgyalások során a "magyar érzékenységeket kezelte" az Európai Bizottság. Így a baromfihús és a tojás kikerült a liberalizáció hatálya alól, a csemegekukorica esetében a vámok megmaradnak, illetve a téliszalámi és tokaji eredetmegjelölés védett marad.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 60 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu