Ez fájni fog: kitiltották a magyar baromfit az oroszok

Ez fájni fog: kitiltották a magyar baromfit az oroszok

agrarszektor.hu
Oroszország megtiltotta a Komárom-Esztergom és Hajdú-Bihar megyéből érkező élő baromfi, keltető tojás, valamint a kész baromfi hústermékek importját a néhány hete Magyarországon is kirobbant madárinfluenza miatt. Ők már a sokadik ország, akik hasonló intézkedéseket tesznek, szintén korlátozásokat vezetett be ugyanis Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, a Fülöp-szigetek, Hongkong, Izrael, Japán, Kína, Kuvait, Tajvan és Szingapúr is a magyar baromfival, illetve baromfitermékekkel szemben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ahogy azt az agrárszektor.hu korábban megírta, több, úgynevezett harmadik ország is bevezetett korlátozó intézkedéseket a magyar baromfira, illetve baromfitermékekre a közelmúltban hazánkban is azonosított madárinfluenza miatt. Ezen tilalmak közül több a teljes országra kiterjed, így Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, a Fülöp-szigetek, Kína és Tajvan egész Magyarország területét korlátozottá nyilvánította ezekre a szállítmányokra, emellett Izrael, Japán, Szingapúr és Hongkong csak bizonyos területekről érkező baromfi importját korlátozták. A Nemzeti Élelmiszerlác-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapja szerint január 28-tól az Oroszországi Föderáció (Oroszország) megtiltotta a Komárom-Esztergom és Hajdú-Bihar megyéből érkező élő baromfi, keltető tojás, valamint a kész baromfi hústermékek importját a madárinfluenza miatt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hivatalosan a korlátozás az alábbi termékekre vonatkozik: 

  • az élő baromfira és keltető tojásra; 
  • a baromfihúsra, kész baromfi hústermékekre és az összes összetételükben feldolgozott baromfitermékeket tartalmazó baromfitermékre, kivéve azon termékeket, amelyek összhangban az OIE Szárazföldi Állatok Egészségügyi Kódexének rendelkezéseivel a madárinfluenza-vírus megsemmisítését biztosító kezelésen estek át;
  • baromfi takarmányokra és takarmány-adalékanyagokra (kivéve a növényi eredetű takarmány és takarmány-adalékanyagokat, kémiai és mikrobiológiai szintézis takarmányt); 
  • a korábban használt baromfi tartási, vágási és feldolgozási berendezésekre;
  • a hivatkozott területekről történő élő baromfi Oroszországi Föderáció területén történő tranzitjára. 

A korlátozással kapcsolatban megjegyzésként az alábbi információ olvasható a Nébih honlapján: 

a hivatkozott termékek Magyarországról az Oroszországi Föderáció területére történő behozatala során a vonatkozó állategészségügyi bizonyítvány madárinfluenza megbetegedéstől való mentességre vonatkozó pontjában az alábbi beírást kell szerepeltetni: "Magyarország Komárom-Esztergom megye kivételével". A beírás kézzel vagy írott szövegként is történhet, továbbá az állategészségügyi bizonyítványt kiállító állatorvosnak aláírásával és pecséttel hitelesítenie kell azt. A baromfiterméket Magyarországról történő behozatala a megfelelő bejegyzés nélkül kiállított állategészségügyi bizonyítványok kíséretében 2020. február 4-ig engedélyezett. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Lapunk korábban már megírta, hogy először Komárom-Esztergom megyében egy Ács település melletti telephelyen mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a madárinfluenza vírus jelenlétét, pár nappal később pedig egy létavértesi (Hajdú-Bihar megye) kacsatartó gazdaságban is madárinfluenza jelenlétét igazolta a hatóság laboratóriuma. Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke, igazgatója és a Pulykaszövetség titkára akkor az agrárszektor.hu-nak elmondta, hogy a vírus egyszeri hazai megjelenése is komoly gazdasági károkat okozhat Magyarországnak és a hazai vállalkozásoknak, több ország ugyanis korlátozhatja, vagy éppen megtilthatja a magyar baromfitermékek bevitelét országába.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?