Európa meghajol a génszerkesztés ügye előtt - Már mindegy, hogy kinek van igaza

Európa meghajol a génszerkesztés ügye előtt - Már mindegy, hogy kinek van igaza

Agrárszektor
A GMO-k ellenzői elmondják érveiket a természetbe való beavatkozásról és ennek kiszámíthatatlan következményeiről, a másik oldal pedig felvázolja, hogyan fogja előmozdítani a világ fejlődését a genom ismerete és működésének befolyásolása. Mindkét oldalnak megvan a maga igaza. De amikor az ügyről döntés fog születni, ez már senkit nem fog érdekelni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Érvelhetünk a technikai haladással, másképp legyőzhetetlen vírusokkal, gyors genetikai előrehaladással, a klímaváltozás tempójával, nem ez fogja Európában a génszerkesztés ügyét előmozdítani, hanem - talán meglepő módon - az ipar érdekei. Az igazság az, hogy egyszerűen nincs jelentősége annak, hogy kinek van igaza.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény gyakorlati szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A farms.com oldalán bukkantam erre érdekes hírre: Az EU kereskedelmi tárgyalói állítólag azon dolgoznak, hogy engedményeket tegyenek a Trump-kormányzatnak a GMO-növényekre vonatkozó uniós engedélyezési folyamatban. Egyetlen feltételt említenek: a GMO-knak "biztonságosaknak" kell lenniük, feltehetőleg az emberi egészségre és a környezetre nézve is. Tekintsünk el most attól, hogy ez pontosan mit jelenthet, és vegyük szemügyre, hogy ki és miért is tárgyal majd március 18-án Amerikában.

Phil Hogan korábbi európai agrárbiztos immár kereskedelmi biztosi pozícióban érkezik az Egyesült Államokba március 18-án, azon a napon, amikor az USA 10-ről 15 százalékra növeli az Airbus európai repülőgépgyártó vámtarifáit. Korábban már az európai sajtokat, olívabogyókat, borokat is megsarcolta 25 százalékos pótvámmal az Airbus miatt, de ami sokkal súlyosabban érinti az öreg kontinenst: megfenyegette, hogy az autókra és autóalkatrészekre is kiveti ezt a büntetővámot. Nem teszi meg ha....

EZ IS ÉRDEKELHET
Az amerika elnök, aki sikeresen viszi keresztül az USA kereskedelmi érdekeit Kínán, Mexikón, Kanadán, Japánon, most Európa torkán akarja lenyomni a GMO-kat, miközben túszként az autóipar fejéhez nyomja a ravaszt. Az USA úgy véli, hogy azon a területen kell elérnie előrelépést a kereskedelmi korlátok lebontásában, amiben világszinten verhetetlen: ez pedig a génmódosított szaporítóanyag. Nagyon sérelmezik, hogy Európában csak egyetlen ilyen kukoricát engedélyeztek köztermesztésre és azt is csak két országban - Portugáliában és Spanyolországban - mindössze 321 ezer hektáron termelik.

Phil Hoganról érdemes tudni, hogy már tavaly hangot adott annak a reményének, hogy az új összetételű európai vezetés majd ismét előveszi a génszerkesztés ügyét, és kiveszi az így előállított élőlényeket a GMO-szabályozás alól. Ennek elvi alapját az adja, hogy a klasszikus GMO-kba idegen géneket építettek be a törzsfejlődés egészen messzi ágáról (pl. baktériumgént a kukoricába), míg génszerkesztéssel kizárólag a fajon belüli génkészletet hasznosítják, amit precíziós nemesítésnek is hívnak. Utóbbit éppen ezért sokkal "biztonságosabbnak" is tartja Európa.

Valószínűleg ez az a biotechnológiai terület, amelyet Phil Hogan engedményként megcsillathat Donald Trump előtt.

A vártnál zöldebb összetételű Európai Parlamentben némi csatározásra lehet még számítani a génszerkesztés ügyében. Mégis éppen most, amikor Európa arról tárgyal, hogy a klímavédelem technológiai forradalommal és precíziós eljárásokkal is előrébb vihető, és amikor sertéspestis és koronavírus dúlja fel a világot, amitől talán éppen az ilyen technikák védhetik meg az emberiséget, plusz a gazdaságot a vámháborúk is jól megtépázták már, nos, ilyenkor nem tűnik lehetetlennek, hogy Európa kimondja: a génszerkesztés nem eredményez GMO-t. Hamarosan úgyis megtudjuk, mit vitt a tarsolyában a korábbi agrárbiztos az USA-ba.

Címlapkép: shutterstock

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02