2021. április 13. kedd Ida

Hírek - Élelmiszer

Szomorú számok: aggasztóan kevés zöldséget esznek a magyarok

Az Eurostat adatai alapján az EU tagállamai közül Magyarország az utolsó helyen áll a napi zöldségfogyasztás tekintetében. A lakosságnak csupán 30%-a fogyaszt naponta legalább egyszer zöldséget. Ezért a Bonduelle országos kutatást végzett, hogy felmérje a hazai élelmiszerfogyasztási szokásokat és az azokra ható tényezőket.
 
 

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének segítségével összeállított reprezentatív kutatás eredményei szerint kiemelten alacsony a hüvelyesek aránya a magyarok étkezésében, de a kukorica, a gomba és a brokkoli is háttérbe szorul a mindennapi táplálkozás során - írja közleményében a Bonduelle. A legnépszerűbb zöldségek közé a burgonya, valamint a jellemzően vacsorához fogyasztott paradicsom és paprika sorolható, de ezek is csupán egynegyedét teszik ki az étkezésnek. Ennek valamilyen szinten tudatában is vannak az emberek, ugyanis az eredmények szerint a lakosságnak csak közel egyharmada gondolja úgy, hogy gyakran táplálkozik egészségesen, a döntő többség saját bevallása szerint is csak néha vagy ritkán tesz így. A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

A motivációs tényezőket tekintve elmondható, hogy a magyarok leginkább azért fogyasztanak zöldségeket, mert azok egészségesek, finomak, vitamindúsak és rostban gazdagok. A környezettudatosság, főként az élelmiszerpazarlás elkerülésére való törekvés egyre inkább jellemző a társadalomra, de egyelőre nem a zöldségtermesztés kis ökológiai lábnyoma motiválja az embereket a zöldségfogyasztásra, ez a szempont a listán az utolsó helyen szerepelt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu