Tényleg szennyezettek a gyümölcsök a magyar boltokban? Most kiderült az igazság

Tényleg szennyezettek a gyümölcsök a magyar boltokban? Most kiderült az igazság

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet közös közleményt adott ki azzal a hírrel kapcsolatban, miszerint az európai, illetve a magyar gyümölcsök káros növényvédő szerekkel, vegyszerekkel szennyezettek. Mint írják, a zöldségek és a gyümölcsök nem szennyezettek, a valóság az, hogy az EU növényvédelmi előírásai a legszigorúbbak, a fogyasztóknak tehát nincs okuk félelemre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ahogy azt az Agrárszektor is megírta, a Pesticide Action Network (PAN Europe) friss tanulmánya szerint az Európában termesztett friss gyümölcsfajták elemzése alapján 9 év alatt 53%-kal nőtt a növényvédőszer-hatóanyagok legkockázatosabb kategóriájával szennyezett minták gyakorisága. 2019-ben majdnem minden harmadik gyümölcsmintában kimutathatóak voltak ezen hatóanyagok; a cseresznyék fele volt szennyezett, ami 152%-os növekedést jelent 2011-hez képest; valamint az almák egyharmada volt szennyezett, ami 117%-os növekedést jelent. A tanulmány szerint Magyarországon több termékkategóriában is különösen rossz a helyzet, ugyanis a 2019-ben hazánkból származó minták igen nagy hányadában lehet kimutatni a legveszélyesebbnek minősített hatóanyagok maradványait: a cseresznye 50%-ában, a fejes saláta 38%-ában, az alma 34%-ában és az uborka 32%-ában.

A hírre reagálva közös közleményt adott ki a NAK és a FruitVeb, mint írják a növénytermesztésben használt növényi gyógyszerek engedélyezésének és felhasználásának szabályait az Európai Unió évek óta folyamatosan szigorítja. 

Ez a világon a legszigorúbb engedélyezési rendszer, melynek célja, hogy a legkisebb kockázatokat is elkerüljük. Tisztában kell lenni azzal, hogy nagyon szigorú jogszabályi előírások vannak fajonként és hatóanyagonként a megengedett hatóanyag-maradék szintjére vonatkozóan. Ez az a hatóanyagszint, amely az emberi egészséget abszolút nem veszélyezteti. Tény továbbá, hogy ilyen készítmények nélkül szinte lehetetlen zöldséget és gyümölcsöt előállítani, mert a kórokozók és kártevők tömege pusztítaná el azokat. A humán gyógyászatban alkalmazott, gyakran teljesen hasonló szerek is kémiai vegyületekből állnak, amik aztán meghatározott idővel kiürülnek a szervezetünkből. Ez ugyanígy történik a növények esetében is. Ezek a növényi gyógyszerek is lebomlanak mire a fogyasztókhoz kerülnek az élelmiszerek. Valóban vannak olyan zöldség-gyümölcs tételek, amelyekben a határérték alatti, elhanyagolható mennyiségű hatóanyag még található, de az messze a jogszabályilag előírt szint alatt van. Az ilyen mintákat nem lehet "túlzóan szennyezettnek" tekinteni.

A zöldségek, gyümölcsök rost-, vitamin-, ásványianyag-, antioxidáns és egyéb bioaktív hatóanyag-tartalmának az emberi egészségre kifejtett nagyon pozitív hatásai összemérhetetlenül magasabbak, mint amennyi esetlegesen a megtermelésükkel járó anyaghasználat számlájára negatív hatásként írható. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a védelem hiányában megfertőződött növényeken megjelennek a fertőzést okozó patogén gombák, melyek másodlagos anyagcseretermékei az emberekre és állatokra nézve is nagyon veszélyes toxinok. Ezek sokkal veszélyesebbek az egészségünkre, mint a kifogásolt anyagok - olvasható a közleményben. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02