Így drágul a liszt szeptembertől

agrarszektor.hu
Sorra jelentik be a napokban áremelési terveiket sütőipari és kereskedelmi partnereiknek a malmok, így biztosra vehető, hogy szeptember elejétől 10-15 százalékkal drágul a liszt. A molnárok arra hivatkozva hajtanak végre árnöveléseket, hogy az idei búzatermés minősége gyenge lett, ezért a kenyérnekvaló ára a gabonaszezon 42-43 ezer forintos tonnánkénti induló árairól pillanatok alatt 50-52 ezer forintra szökött. A lisztáremelés nyomán drágulhat a kenyér is, de a pékek az augusztus 20-i ünnepet "nem kívánják megzavarni újabb árnyilatkozatokkal". Szakértők továbbra is úgy vélik, hogy a piaci helyzet nem indokolja a korábban beharangozott, 25-30 százalékos drasztikus kenyérár-növelést.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Vállalkozásonként eltérő, 10-15 százalékos lisztáremelést jelent be a napokban partnereinek a sütőipar - közölte az agrarszektor.hu-val Lakatos Zoltán, a gabonafeldolgozókat tömörítő Gabonaszövetség elnöke. Az elképzelések szerint a malmi átadási lisztárak szeptember elejétől kilónként 6-10 forinttal drágulnak.

Az árnövelés elsődleges oka, hogy az enyhe tél, a kedvezőtlen májusi időjárás és a betakarításkori heves esőzések miatt az idei búza minősége jóval rosszabb lett a sokéves átlagnál. Ezt tegnap Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára is megerősítette, aki az aratás befejeztével hivatalosan is bejelentette, hogy a búzatermés 65 százaléka takarmány-, 35 százaléka pedig étkezési minőségű lett, holott "normál években" éppen fordított az arány. Mennyiségi szempontból ugyanakkor az idén sincs gond, hiszen a termelők a tavalyihoz hasonló nagyságú, mintegy 5,1 millió tonna búzát takarítottak be.

A gyengébb minőséget Lakatos Zoltán szerint a hazai piac is tükrözi, mivel mára a takarmány minőségű és az étkezési termény ára jelentősen elvált egymástól. Az idei betakarítási szezon tonnánként 42-43 ezer forintos árakon indult, majd a takarmánybúzánál 36-38 ezer forintos árszint alakult ki, miközben az étkezési minőség ára 50-52 ezer forintra szökött, amelyet még a szállítási és egyéb költségek is növelnek. Ráadásul a malomipar a jelenlegi átadási lisztárakat körülbelül 48 ezer forintos tonnánkénti búzaárakhoz "árazta be", így a szövetség elnöke szerint a 10-15 százalékos lisztáremelés most feltétlenül indokolttá vált.


MTI-fotó: Sóki Tamás

 

A liszt drágulása miatt a kenyérárak is nőhetnek, de az csak később derülhet ki, pontosan milyen mértékben. Werli József, a Magyar Pékszövetség (MPSZ) szakmai titkára az agrarszektor.hu-val azt közölte, hogy a pékek a közelgő augusztus 20-i ünnepet nem akarják megzavarni újabb árnyilatkozatokkal.

Korábban Septe József, az MPSZ elnöke azt jelentette be, hogy az ősszel 25-30 százalékos kenyéráremelés is szükségessé válhat a dráguló liszt és a gyenge forint. Nagy István, az FM parlamenti államtitkára ugyanakkor "megdöbbenéssel értesült" a drasztikus áremelési tervekről, amelyek szerinte azért sem lehetnek megalapozottak, mert a búza aránya a kenyér árában mindössze 17 százalékot képvisel. Gabonaágazati szakértők is úgy látják, hogy a piaci helyzet nem indokol 25-30 százalékos árnövelést, ezért a kenyér ennél várhatóan jóval kisebb mértékben drágul majd a boltokban.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?