Kongatják a vészharangot - Rákkeltő anyag a pizzás dobozokban

agrarszektor.hu
Rákkeltőnek minősítettek amerikai vizsgálatok bizonyos fluortartalmú vegyületeket, amelyek egyes pizzás dobozokban is megtalálhatók. Máris sok szakértő kérte a veszélyes anyag betiltását, a csomagolóanyagok készítésénél pedig új vegyületek felhasználását sürgetik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Veszélyes kemikáliákat tartalmazhatnak egyes pizzás dobozok - állapították meg amerikai kutatók. Eddig leginkább a pizzák káros egészségügyi hatásaira hívták fel a figyelmet, most viszont a dobozok készítéséhez felhasznált bizonyos vegyületeket minősítettek kockázatosnak. A legújabb vizsgálatok arra mutattak rá, hogy a csomagolóanyagok vízhatlanítására szolgáló fluortartalmú kemikáliák rákkeltők lehetnek, ezért máris több száz amerikai szakértő szorgalmazta betiltásukat. A kifogásolt anyagok a pizzás dobozok mellett számos más termékben is előfordulhatnak.

Nem ez az első eset, hogy az iparban felhasznált fluortartalmú vegyületek a figyelem középpontjába kerültek -  írja a dailytimesgazette.com. Korábban egy Nyugat-Virginia állambeli DuPont gyárban tanulmányozták a szintén fluortartalmú, C8 elnevezésű vegyi anyag egészségügyi hatásait. A nyolcéves periódus alatt arra jöttek rá, hogy a C8 magas koleszterinszinthez, vastagbélgyulladáshoz, pajzsmirigy problémákhoz, vesebetegségekhez és rákos elváltozásokhoz vezethet. A vizsgálat hatására az amerikai gyártók többsége célul tűzte ki, hogy 2015 végéig kiszűri a C8-tartalmú anyagokat termelési technológiájából.

Az iparban érdekelt cégek közül jó néhány nem ért egyet a szakértői állításokkal. A DuPont szerint például sok kutatás igazolta, hogy a fluortartalmú vegyületek biztonságosak. A nemzetközi szabályozó testületek is több vizsgálatot folytattak, és hasonló eredményre jutottak.

A szakemberek mindenesetre most olyan új vegyületekkel váltanák ki a károsnak tartott anyagokat, amelyek eltérő szerkezetűek, de hasonló hatásúak. Az eddigi tapasztalatok szerint azonban további alternatívákat kellene keresni, mert a helyettesítőnek szánt vegyületek kevésbé hatékonyak. Ezért nagyobb mennyiségben kellene felhasználni azokat, ez pedig szintén káros következményekkel járhatna.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?