Juncker egyértelműsítette: nem lehet "kettős élelmiszermérce"

agrarszektor.hu
Elfogadhatatlan az élelmiszerek eltérő minősége az Európai Unión belül - jelentette ki évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Szerinte nem megengedhető, hogy az állampolgárok bizonyos országokban azonos márkanév alatt gyengébb minőségű élelmiszereket kapjanak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

"Nem lehetnek másodrangú fogyasztók, a szlovákok nem érdemelnek kevesebb halat a halrudacskában, a magyarok nem érdemelnek kevesebb húst a húsételekben" - emelte ki Juncker az MTI szerint az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. Az európai jog ezt már most is tiltja, a nemzeti hatóságokat kell a megfelelő jogosítványokkal ellátni az illegális gyakorlatok megszüntetéséhez.

A kettős élelmiszerminőségre - arra, hogy egyes multinacionális vállalatok ugyanolyan márkanév alatt alacsonyabb minőségű termékeket forgalmaznak a közép- és kelet-európai piacokon, mint Nyugat-Európában - az év elején hívták fel a figyelmet a visegrádi országok. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - az agrártárca utasítására - Magyarországon is több vizsgálatot végzett. Ezek azonban szakmai alapon nem igazolták vissza a "kettős mércéről" szóló állításokat.

A Nébih több esetben talált ugyan eltérést az azonos, vagy hasonló termékek között, e különbségek azonban nem alapozták meg a magyar vásárlók hátrányos megkülönböztetéséről szóló véleményeket. Ugyanezt hangsúlyozta kiadott korábbi közleményeiben az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Éfosz) is.

Az Európai Bizottság most egyfajta módszertan kidolgozására tett javaslatot, amellyel javítani lehetne az összehasonlító tesztek minőségét. Egymillió eurót el is különítettek az uniós Közös Kutatóközpont (JRC) számára. További egymillió eurót pedig a tagországok, hogy tanulmányokat finanszírozzanak és a szabályok betartását erősítsék.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?