Nagy a bizonytalanság, mi lesz a darált hússal és a karajjal

agrarszektor.hu
Zavart okoz a kereskedelemben a sertés tőkehús áfájának 5 százalékra csökkentése, mert máris több esetben merültek fel értelmezési nehézségek annak kapcsán, hogy egyes termékeket januártól milyen áfakulcs alá kell sorolni. Így például nem egyértelmű, hogy a boltokban ledarált vagy kicsontozott sertéshúst 5 százalékos vagy továbbra is 27 százalékos áfa terheli-e. Az agrárszektor.hu információi szerint az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) azt szorgalmazza, hogy a vitatható esetekben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adjon ki állásfoglalást.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Több esetben értelmezési nehézséget okoz a kereskedelemben, hogy januártól egyes sertéstermékeket milyen áfakulcs alá kell sorolni - értesült az agrárszektor.hu. 2016-tól az eddigi 27 százalékról 5 százalékra csökkent a sertés tőkehús áfája, de az eddigi tapasztalatok szerint nem mindig egyértelmű, hogy az áfacsökkentést tovább kell-e adni a fogyasztóknak vagy sem.

Így például nincs egységes értelmezés abban, hogy a boltokban ledarált friss sertéshúsnál is 5 százalékos áfát kell-e alkalmazni vagy sem. Ugyanez a helyzet akkor, ha a karajt az üzletekben kicsontozzák. Hasonlóan bizonytalan esetnek számít az is, ha a sertéshús kockára vágva érkezik a boltokba, vagyis a kereskedelemben vitatott helyzeteket teremthet, mely munkafázisok minősülnek feldolgozásnak, illetve a húsok tálalása, csomagolása is módosíthat az áfabesorolási feltételeken.

Az egyes sertéstermékek gyakorlati besorolásánál merülnek fel kérdések - fogalmazott az agrárszektor.hu-nak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, de konkrétumokat nem kívánt említeni. A gondot az uniós vámtarifaszabályozás, illetve termék-nómenklatúra okozza, amelyre a hazai áfatörvény is támaszkodik. Az uniós nómenklatúra alapján egyes esetekben nem egyértelmű, hogy bizonyos sertéstermékeket az 5 százalékos áfa alá lehet-e sorolni, vagy továbbra is a 27 százalékos kulcs vonatkozik rájuk - tette hozzá a főtitkár.

Vámos György tájékoztatása szerint az OKSZ azt szorgalmazza, hogy a NAV - miként más hasonló esetekben is - adjon ki állásfoglalást, ha egyes termékek besorolása nem egyértelmű. Ennek érdekében az OKSZ már megkezdte a szükséges egyeztetéseket - közölte a főtitkár.

Baj lehet, ha csökkentenek, de az is, ha nem
A kereskedőknek több szempontból is gondot okozhat, ha áfaszempontból rossz helyre sorolják be a sertéstermékeket - vélik szakértők. Egyrészt problémájuk származhat abból, ha indokolt esetben nem adják tovább a fogyasztóknak az áfacsökkentést, de az is NAV-büntetést vonhat maga után, ha olyan terméknél csökkentenék az áfát, amelyeknél nem lehetne. A kereskedők számára ezért alapvető fontosságú, hogy a vitás esetekben állást foglaljon a NAV. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a kormány "árgus szemmel" figyeli, hogy a kereskedők miként hajtják végre a januári áfacsökkentést. Az OKSZ viszont úgy véli, hogy a NAV majd csak az első idei havi áfabevallások után, február végétől kezd majd általános kereskedelmi sertéshúsáfa-ellenőrzésekbe a hazai piacon.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?