Vége! - Megszűnik a brókerbotrányban nagyot bukó állami cég

agrarszektor.hu
Végelszámolással megszünteti brókerbotrányba keveredett cégét, az állami tulajdonú TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft.-t a tulajdonosi jogokat gyakorló Földművelésügyi Minisztérium (FM) - tudta meg az agrárszektor.hu. A végelszámolást a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. végzi. Valószínűsíthető, hogy a végelszámolás összefüggésbe hozható a brókerüggyel is, de a cég nem fizetésképtelen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tulajdonosi jogokat gyakorló Földművelésügyi Minisztérium kezdeményezésére végelszámolás indult a TIG-nél - erősítette meg az agrárszektor.hu értesüléseit Börcsök Sándor végelszámoló. A végelszámolást a szintén állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. végzi. Mivel ugyanis a TIG állami tulajdonú cég, végelszámolására is csak állami tulajdonú szervezet jogosult.

A folyamat végén a TIG Kft. jogutód nélkül megszűnik. A végelszámolás október közepén kezdődött, és két évig tarthat. A cég nem fizetésképtelen, ezért a végelszámoló a cégvagyonból kifizetheti a hitelezőket, a fennmaradó összeggel pedig elszámolhat a tulajdonossal.

A tulajdonos hatás- és jogkörébe tartozik, hogy nyilatkozzon a végelszámolás okáról - közölte Börcsök Sándor. Ezért az agrárszektor.hu megkereste a Földművelésügyi Minisztériumot, és feltett kérdéseinkre most várjuk a tárca válaszait.

MTI-fotó: Rosta Tibor

Ágazati szereplők a TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. megszüntetését elsősorban az év elejei brókerbotránnyal hozzák összefüggésbe. Mint ismert, a cég egyike volt azon állami vállalatoknak, illetve szervezeteknek, amelyek érintettek voltak a brókerügyben. Akkor Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt közölte, hogy a TIG 410 millió forintot fektetett be a csődbe ment Hungária Értékpapír Zrt.-nél, és ezt a pénz teljes egészében el is bukta. Ezt követően Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter bejelentette, hogy az agrártárca vizsgálatot indít a körülmények tisztázására és a felelősök felderítésére, ennek eredményéről azonban nem tudni semmit.

A TIG-gel - legalábbis a hivatalos indoklások szerint - az elmúlt évtiezedekben főként gazdaságbiztonsági, stratégiai okokból tartalékoltatott gabonát, lisztet, cukrot és egyéb - nem csak élelmiszerjellegű - termékeket az állam. E készletek azt a célt szolgálták, hogy bármely okból keletkező piaci zavarnál, vagy "minősített időszakokban" gondoskodni lehessen a lakosság alapvető ellátásáról, illetve biztosítani lehessen a fegyveres erők és rendvédelmi szervezetek szükségleteit.

A TIG országosan 24 teleppel látta el feladatait. Egyelőre nem tudni, hogy új cég átveszi-e a teendőket, vagy mára okafogyottá vált és megszűnik az ilyen jellegű biztonsági-stratégiai készletezés Magyarországon.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?