Fazekasék a brókerbotrányban: nem hibáztak vagy hűtlenül kezeltek?

agrarszektor.hu
Jóváhagyásunk és tudtunk nélkül tartott értékpapírszámlát a Hungária Értékpapír Zrt.-nél a TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. - fogalmaz újabb közleményében a Fazekas Sándor vezette Földművelésügyi Minisztérium (FM), amely a tulajdonosi jogokat gyakorolja az állami cégnél. A tárca soron kívüli vizsgálattal keresi a felelősöket, a veszteség pótlására pedig egyeztet a Nemzetgazdasági Minisztériummal. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentése szerint a TIG 410 millió forintot bukott a brókerbotrányban. Szakértők szerint hűtlen kezelés gyanúja merülhet fel a cégnél, illetve az FM-nél is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Csak a miniszterelnöki feladatszabás után értesült arról az FM, hogy a TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. a tiltás ellenére sem szüntette meg értékpapírszámláját a Hungária Értékpapír Zrt.-nél - áll a minisztérium újabb közleményében. Ez már rövid időn belül a második tárcaközlemény a témában, mióta Lázár János bejelentette, hogy az állami tulajdonú, stratégiai agrár- és egyéb készletekért felelős TIG-nek - amelynél a tulajdonosi jogokat a Földművelésügyi Minisztérium gyakorolja - 410 millió forintja volt és veszett el a csődbe ment Hungária Értékpapír Zrt.-nél.

A tegnapi közlemény

Tegnapi, első közleményében a minisztérium még szó szerint a következőket közölte: "A Buda-Cash botrányt követően a Földművelésügyi Minisztérium szó szerint végrehajtotta Miniszterelnök úr utasítását. A tárca vizsgálata tisztázta, hogy a Buda-Cash brókercégben a Földművelésügyi Minisztériumnak, intézményeinek, illetve az általa irányított cégeknek nem volt pénze. Jelenleg is folyamatban van az a vizsgálat, melynek célja, hogy tisztázza, hogy a TIG Kft. által a Hungária Értékpapír Zrt.-től vásárolt állami diszkontkincstárjegy vétele során történt-e olyan mulasztás, visszaélés, amely felelősségre vonást tesz indokolttá. A vizsgálat lezárultával, annak eredményéről természetesen tájékoztatjuk a közvéleményt".

És a mai

A tárca újabb, mostani közleménye pedig szó szerint ezt rögzíti: "Már korábban, a Vidékfejlesztési Minisztériumban általános tiltás volt arra, hogy bármely, a minisztériumhoz tartozó cég és háttérintézmény a Magyar Államkincstáron kívül más értékpapírkezelőnél tartsa a pénzét. A Földművelésügyi Minisztérium csak a miniszterelnöki feladatszabást követően értesült arról, hogy a TIG Nonprofit Kft. a tiltás ellenére nem szüntette meg azt az értékpapírszámláját a Hungária Értékpapír Zrt-nél, melyet jóváhagyásunk és tudtunk nélkül tartott ott. A Földművelésügyi Minisztérium soron kívül vizsgálatot rendelt el a felelősök és a felelősség mértékének megállapítása érdekében. A veszteség pótlása miatt a Földművelésügyi Minisztérium megkezdte az egyeztetést a Nemzetgazdasági Minisztériummal." A tárca tehát nem hibás az ügyben - összegzi a közlemény.

Ez hűtlen kezelés lehet

Szakértők szerint hűtlen kezelés gyanúja merülhet fel az ügyben a TIG-nél és a minisztériumnál is. Elképzelhető, hogy a cég közvetlen vezetése a befekteteésről a működési szabályozás ellenére, "saját szakállára" döntött, de a nagy, több százmilliós összeg miatt ez kevésbé tűnik hihetőnek. Ezért a tárcának elvileg tudnia kellett arról, hogy a cégnél milyen befektetetési döntések születtek. Természetesen további kérdéseket vethet fel, hogy a minisztérium - a tulajdonosi jogok gyakorlójaként - végül miért nem tudott semmit sem a Hungária Értékpapír Zrt.-nél lévő, több mint 400 millió forintos TIG-es számláról.

További ellentmondások

Tisztázatlan az is, hogy a TIG a befektetett pénzeket a Hungária Értékpapírból miért nem vonta ki. Korábbi bejelentések szerint Orbán Viktor miniszterelnök február 25-én adta ki azt az utasítást, hogy a kormánytagok járjanak utána, mely intézményeik, illetve felügyeletük alatt álló társasaságok tartanak brókercégeknél pénzt, míg a Hungária Értékpapír március 6-án dőlt be. A közleményekből úgy tűnik, mintha az FM a kormányfői utasítást csak Buda-Cashnél lévő esetleges befektetésekre értette volna, más brókercégekre nem. Felvetődhet az is, hogy a TIG nem hajtotta végre a tárca pénzkivonási utasításait, de a minisztérium közleményei nem utalnak ilyen fejleményre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?