2022. május 19. csütörtök Ivó, Milán

Hírek - Európai Unió

EU Bizottság: engedélyezem a Monsanto-Bayer egyesülést!

Szerdán engedélyezte az Európai Bizottság, hogy a Bayer átvegye a Monsantót – bizonyos feltételek mellett. Egyes Monsanto-vagyonelemeket el kell adni, de saját projektjeinek egy részéről is kell mondania a Bayernek az üzlet érdekében. A leverkuseni konszern így is a világ leghatalmasabb agrárvegyipari cége lesz.
 
 

Az Eurrópai Bizottság a felvásárlást azzal a feltétellel engedélyezte, hogy a Monsanto alábbi üzletrészei nem mennek át a Bayer portfóliójába, hanem piacra kerülnek:

 • a szántóföldi kultúrák teljes vetőmagüzletágát (néhány kisebb kivétel akad az ázsiai régióban)
 • a búzahibridek kutatási részlegét
 • a zöldségvetőmag-üzletágat teljes egészében
 • a glufozinát-ammóniummal való kereskedés jogát
 • bizonyos glifozátra alapozott herbicidek forgalmazását Európában

Le kell mondania a Bayernek a Monsanto új, nematódák elleni készítményéről, a NemaStrike-ról. Nem viheti tovább három kísérleti projektjét a totális herbicidekkel kapcsolatban, sem a digitális gazdálkodáshoz kapcsolódó portfólióját. Ezeket a vagyonelemeket a BASF szerezheti meg. Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa szerint így biztosítható, hogy a vetőmag, a növényvédő szerek és a digitális gazdálkodás terén a Monsanto átvétele után is megmarad a piaci verseny. Ez szükséges ahhoz, hogy az innovációs kedv ne csökkenjen a szektorban, ugyanakkor a termékek a gazdák számára megfizethetők legyenek.

Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa

A Bayer igazgatósági elnöke, Werner Baumann hatalmas mérföldkőnek nevezte a Bizottság döntését. Ugyanakkor az USA igazságügyi minisztériuma még mindig kifogást emelt az egyesülés ellen, mondván, hogy további üzletrészek eladását tartja kívánatosnak. A Bayer ennek ellenére lehetségesnek tatja, hogy a tranzakció 2018 második negyedévében lezárul.

A leverkuseni vegyipari cég 62,5 milliárd dollárért (15 812 milliárd forint) vásárolta fel amerikai konkurensét, a Monsantót. Ezzel a lépéssel a Bayer a világ elsőszámú vetőmag- és növényvédőszer-forgalmazójává vált. A Bayer teljes forgalmának ma bő egynegyedét teszi ki az agrárszféra kiszolgálása. 2017-ben ez 9,6 milliárd euró (2976 milliárd forint) bevételt hozott a cégnek, döntően herbicidekből. A saint louis-i Monsanto tavaly 14,6 milliárd dollárt (3693 milliárd forint) keresett, elsősorban a vetőmag üzletágának köszönhetően.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!