Nem bírja követni a műtrágyadrágulást az agrártermékek ára

agrarszektor.hu
Kétszer nagyobb a drágulás mértéke a tápanyag-utánpótlásban, mint a termékértékesítésben, a legkedveltebb műtrágyaféleség esetében pedig háromszoros. A legnagyobb mennyiségben forgalmazott mészammon-salétrom (MAS) most 18 százalékkal drágább, mint tavaly volt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A KSH tájékoztatása szerint a mezőgazdasági termelői árak szintje 5,8 százalékkal, a termelés ráfordításainak árszintje 4,2 százalékkal volt magasabb 2019 első három negyedévében 2018 azonos időszakához viszonyítva. Pedig a műtrágyák ára igencsak meglódult,messze meghaladta az inflációt és a termelői árak emelkedését  - derül ki a NAIK AKI statisztikai jelentéséből. Eszerint a műtrágyaárak 11,9 százalékkal nőttek. Ehhez képest a növényvédő szerek csak 3,2 százalékkal, az állatgyógyászati készítmények 5,2 százalékkal drágultak, és a takarmányok ára is mindössze 4,8 százalékkal nőtt, a vetőmagé  pedig változatlan maradt.

A kiemelt műtrágyák közül a szuperfoszfát és a monoammónium-foszfát (MAP) ára volt változatlan 2019 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A többi műtrágya közül leginkább a legnagyobb mennyiségben forgalmazott mészammon-salétrom (MAS) ára ugrott meg (+18 százalék), de lényegesen emelkedett a kálium-klorid ára is (+9 százalék). Legkevésbé a szintén népszerű NPK 15-15-15 összetételű műtrágya drágult (+2 százalék). MAS-ból 555 ezer tonnát vásároltak a felhasználók, ez több mint az összesen megvett nitrogénműtrágya fele (982 er tonna).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03