Erre minden gazdának figyelnie kell: ezen múlhat a növények sorsa

Erre minden gazdának figyelnie kell: ezen múlhat a növények sorsa

agrarszektor.hu
A VPAKG2021 támogatást igénylőknek az AKG-ba bevinni szándékozott területeik vonatkozásában alapkövetelmény, hogy betartsák az integrált növényvédelem alapelveit, melynek általános keretét a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet tartalmazza. Az integrált növényvédelem/növénytermesztés célja tehát, hogy megfelelő talajkondíciók által az egészséges növény, ellenállóbb legyen a kórokozók ellen csökkentve annak igényét, hogy feltétlenül növényvédőszeres kezeléseket kelljen alkalmazni, melynek költsége sem alacsony.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mire is kell figyelni különösen az AKG-ba bevitt területeinken? A változó környezethez alkalmazkodó növény termesztésének alapfeltétele a megfelelő genetikai adottságokkal rendelkező fajta (megfelelő terméspotenciál, beltartalom, fontosabb károsítók elleni rezisztencia, illetve tolerancia szintje. Az integrált növénytermesztésben a genetikailag módosított fajták termesztése nem megengedett - írja a NAK. A kártevő állatok ellen jelenleg nincsenek rezisztens fajták a köztermesztésben, de ismertek pl. fonálféregfaj elleni toleranciával rendelkező burgonyafajták. A betegséggel szemben ellenálló növények olyan rezisztencia-génnel/génekkel rendelkeznek, amelyek a termesztési körzetben jelenlévő kórokozókkal szemben hatékonyak. 

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Azonban megjelenhetnek új kórokozók, amely ellen a fajta nem rendelkezik védettséggel. Lényeges, hogy amennyiben lehetséges, a betegségekkel szemben legalább közepes szabadföldi ellenállóságot mutató fajtákat válasszunk. A hazai nemesítésű fajták előnye, hogy ezek klímaadaptáltak, tehát fagytűrés, téltűrés szempontjából kedvező tulajdonságúak.

A vetőmag minősége, előkészítése, vetőmagcsávázás

Nagy hozamokat csak magas szaporítási fokú (fémzárolt), egészséges, csávázott vetőmag, ültető gumó, illetve palánta használatával alapozhatunk meg. A VP AKG-ban is elvárt, hogy a hibrid kukorica, a repce, a búza, a napraforgó kivételével minden növényfaj esetén két évnél nem régebbi számlával, vagy bizonylattal igazoljuk az integrált növényvédelem általános elvei között szereplő rezisztens vagy toleráns növényfajták, fémzárolt vetőmagok és ellenőrzött szaporítóanyagok használata előírás teljesítését, mely alapelvárás. int referenciaelem teljesítéséhez. A hibrid kukorica, a repce, a búza, a napraforgó esetén évente szükséges a számla vagy bizonylat megléte a fémzárolt vetőmaghasználat igazolásához függetlenül attól, hogy a gazdálkodó választotta-e a fémzárolt vetőmag használata előírást.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az integrált növényvédelem egyik eleme a vetőmagcsávázás (ültető gumócsávázás), mely védelmet biztosít a maggal terjedő és a talajból fertőző kórokozók ellen, illetve a rovarölő szert is tartalmazó csávázószerek a kelés időszakában károsító rovarok (pl. talajlakó kártevők, csócsároló, vírusvektor rovarok) ellen is bizonyos védelmet nyújtanak. Csávázás indokoltságát az is alátámasztja, hogy bizonyos kórokozók ellen az állománypermetezés hatástalan, ekkor a fertőzést csak hatásos csávázószerekkel tudjuk megelőzni (pl. üszöggomba). A vadállomány védelme érdekében a táblaszéleken nem maradhat a talaj felszínén csávázott mag. A megmaradt csávázott magot eredeti zsákokban, feltűnő módon megjelölve tároljuk.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?