Ezek a trükkök tényleg működnek: így garantáltan kipusztul minden gaz a földeken

Ezek a trükkök tényleg működnek: így garantáltan kipusztul minden gaz a földeken

agrarszektor.hu
A VPAKG2021 támogatást igénylőknek az AKG-ba bevinni szándékozott területeik vonatkozásában alapkövetelmény, hogy betartsák az integrált növényvédelem alapelveit, melynek általános keretét a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet tartalmazza. Az integrált növényvédelem alapvetése a növényállomány egészségesen tartása, amelyben az indokolt növényvédőszerhasználat egy részterület. Íme néhány javaslat a gyomosodás megelőzéséhez és megszüntetéséhez.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Gyomszabályozási módszerek

A gyomosodás elkerülése a földművelés rendszerében alapvető fontosságú. A hatásos védekezéshez mindenekelőtt meg kell akadályozni a gyomok terjedését, elszaporodását és törekednünk kell a talaj jó kultúrállapotának fenntartására - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Milyen megelőző praktikák léteznek?

Akadályozzuk meg a gyomok betelepülését például gyommentes vetőmag használatával, illetve a szerves trágya helyes tárolásával, hiszen a rosszul kezelt szerves-, illetve istállótrágya sok gyommagot tartalmazhat, mellyel a szántóterületeket fertőzhetjük. A takarmányok begyűjtésénél is törekedjünk a takarmányok gyommag-mentességére, hiszen a gyommaggal fertőzött takarmány az állat bélcsatornáján keresztül a trágyába kerülve, bizonyos gyomfajok elterjedését okozhatja. A munkagépeket is lehetőség szerint a fertőzött területek után kellően tisztítsuk meg a munka- és betakarítógépeket, mert a még nem fertőzött területekre a gyomok különböző szaporítóképletei átvihetők. Sajnos a szomszédos, elhanyagolt ruderális területekről is fertőződhetnek tábláink, így azokat lehetőség szerint gyommentesítsük időben mechanikai módszerekkel. Bizonyos termesztéstechnológiai módszerek is segítik a területeink gyommentesen tartását. Ilyen eszköz például a vetésváltás, ugyanis az őszi és tavaszi vetésű, egy- és kétszikű, sűrű és ritka sorú kultúrnövények váltásával gátat szabhatunk egyes gyomfajok felszaporodásának (emellett a vetésváltás több jótékony hatását is ismerjük).

A gyomokkal erősebben fertőzött területen javasolható a gyorsabb kezdeti fejlődéssel rendelkező fajták kiválasztása (gyomelnyomó képesség). Fontos a megfelelő vetési körülményekre való odafigyelés (például vetésidő, csíraszám, tarló ápolása). A betakarítást - amennyiben a körülmények lehetővé teszik - lehetőleg a gyommagvak érése előtt végezzük el.

Milyen mechanikai módszerek segíthetnek még a gyomok irtásában, gyérítésében?

Ilyen megoldás lehet például a váltakozó mélységű és gyakoriságú talajművelés, a fogasolás és a gyomfésű. Ezzel az eljárással sok kevésbé fejlett, sekélyen gyökerező gyom irtható. Amennyiben ez megelőzés, beavatkozás nem vezet eredményre, úgy jön a megfelelő gyomirtó szerek alkalmazása. Ezt a beavatkozást azonban gyomfelvételezésre alapozzuk és csak indokolt esetben végezzük. Kerüljük az egy termesztési ciklusnál hosszabb hatástartamú gyomirtószer kijuttatását.

A gyomszabályozást tehát több módon, az egyes módszerek párhuzamos alkalmazásával kell megoldani. Ilyen módszerek: a megelőzés, a megfelelő termesztéstechnológia, amennyiben lehetséges úgy alkalmazzuk a mechanikai védekezést, s mindezek hatástalansága esetén forduljunk a vegyszeres védekezéshez. Mindezen eljárások a térinformatikára alapozva akár egyes táblarészeken is alkalmazhatók. A "növényvédelem" is a talaj egészségénél kezdődik, s ha már végképp nem tudjuk megvédeni növényeinket, akkor forduljunk megfelelő vegyszeres kezeléshez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03