Ijesztő, ami a magyar agráriumban zajlik: óriási bajban vannak a gazdák

Ijesztő, ami a magyar agráriumban zajlik: óriási bajban vannak a gazdák

Tóth Enikő
Az országosan problémát okozó áremelkedés a növénytermesztési ágazatba is beférkőzött. Már nem csak az energia- és műtrágyák, hanem a madárinfluenza és a pandémia hatásai is nehezítik a gazdálkodók sorsát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A korábbi állattenyésztésre nehezedő áremelkedés tovább terjedt a növénytermesztésre is.

Az árak emelkedése az állattenyésztési ágazatba gyűrűzött be először és sajnos az idei évre be fog gyűrűzni a növénytermesztésre is. Kicsit később érződik, hiszen a növénytermesztésben most fog az inputanyagok ára begyűrűzni, egyrészt a műtrágya ára, másrészt a növényvédő szer, vetőmag ára. Az állattenyésztés az, ahol egyébként az állattenyésztésnek minden ágazata bajban van

 - mondta az Agrárszektornak Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke. Hozzátette, az idei év nehézségei, illetve a takarmányok növekedése mellett a baromfiágazatot évek óta sújtja a madárinfluenza. A pandémia miatt ráadásul a vendéglátóipar szállodákra, éttermekre és kávéházakra fókuszáló szegmense, az úgynevezett horeca szektor bedőlése plusz nehézséget okozott a prémium víziszárnyas termékeket előállító gazdáknak.

A támogatási rendszereinket úgy kellene alakítani, hogy a hasonló helyzetek ne alakuljanak ki. Sajnos a korábbi támogatásunkban látszódik, hogy a piac beárazza őket. Ez azt jelenti, hogy egy pályázat megjelenése esetén az adott gépek és egyéb eszközök ára megemelkedik. Így végül a termelőhöz csak a támogatás kis része jut. Mivel a kacsa és libatermékek 80%-a külföldre kerül, át kell gondolni a támogatási rendszert is, hogy működőképesebb legyen

 - hangsúlyozta Gáspár Ferenc.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?