Nehéz helyzetben a gazdák: egekbe szökött a vetőmagok ára

Nehéz helyzetben a gazdák: egekbe szökött a vetőmagok ára

agrarszektor.hu
Megfelelő mennyiségű és minőségű őszi kalászos vetőmag áll majd rendelkezésre a hamarosan kezdődő szezonkezdetre a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint. A testület az idei évre nettó 123.100 forint/tonna tájékoztató árat tett közzé a hazai mezőgazdaság fontos növénycsoportjának vetőmagjaira - tudhattuk meg a szövetség közleményéből.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Hamarosan elindul az őszi búza, őszi árpa és a tritikálé vetőmagjainak vetése az országban. A nemrég véget ért szezonban a vetőmag-előállítók mintegy 105 ezer tonna őszi búza, 27,5 ezer tonna őszi árpa és 6500 tonna tritikálé fémzárolt vetőmagot állítottak elő.

Mint Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke ismertette: az őszi búza, őszi árpa és a tritikálé vetőmagokból a várható készletek a szakmailag elfogadható, 40% feletti felújítási lehetőséget biztosítanak. A tagoktól kapott információk alapján az ókészletek mennyisége érdemi hatást nem gyakorol az új termésű készletekre. Az átlagtermés a vetőmag célú őszi kalászosok tekintetében az 5,5-7,5 tonna hektáronkénti tartományban mozog.

A nagy mennyiségű csapadék miatt nehezen indult tavaly ősszel a kalászos vetőmag-előállítási szezon. A melegebb tél szerencsére nem okozott problémát, így tavasszal kedvező képet mutatott az állomány. A júniusi hőhullámok viszont országrészenként változó mértékben negatívan befolyásolták a termés mennyiségét és minőségét. Az elmúlt időszakban nem volt komolyabb fuzárium fertőzés, illetve az áthullási problémák mértéke sem jelentős. Mindezek tükrében elegendő mennyiségű, jó minőségű őszi kalászos vetőmag áll a szezon kezdetére a gazdálkodók rendelkezésére

- hangsúlyozta Takács Géza.

A piaci szereplők a kalászos terményárak és a termelési költségek emelkedésével számolnak. Az inflációs hatás, a termelési-feldolgozási költségen belüli munkaerő költség-hányad növekedés érezteti hatását a vetőmag végfelhasználói árának növekedésében. Az elmúlt évekhez hasonlóan a piaci körülmények elemzése után a Vetőmag Szövetség nettó 123,1 ezer forint/tonna tájékoztató árat tett közzé az őszi kalászosok II. szaporulati fokú vetőmagjaira. Ez zsákban, gombaölő-szerrel csávázva, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár. A konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg. A vetőmag ár tájékoztatás célja orientáló, a várható piaci árinformáció közreadása.

A tényleges piaci árakról a vetési szezon végén gyűjti össze a szervezet az adatokat. Eszerint az elmúlt években az őszi vetésű kalászos növények piaci értékesítési ára így alakult: 2018-ban 99 ezer, 2019-ben 109 ezer, 2020-ban 113 ezer forintért kelt el egy tonna őszi búza vetőmag. Az őszi árpa és a tritikálé ára is hasonló trendet mutatott.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?