2020. október 28. szerda Simon, Szimonetta

Hírek - Európai Unió

Fazekas: a V4-ek és mások tovább harcolnak a "kettős minőség" ellen

Uniós szabályozás kidolgozását tartja szükségesnek az élelmiszerek „kettős minősége” miatt a visegrádi országcsoport (V4), valamint Bulgária, Románia, Horvátország és Szlovénia. E tagországok a „kettős minőség” megszüntetését sürgetik.
 
 

A visegrádi országok összehangolt egyéves fellépésének eredménye, hogy az Európai Bizottság elnöke is elismerte, létezik az azonos márkanév alatt eltérő minőségű termékek előállításának gyakorlata – fogalmazott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a V4 agrárminisztereinek visegrádi találkozója után. Mint ismert, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a közelmúltban úgy fogalmazott, hogy elfogadhatatlan az élelmiszerek eltérő minősége az Európai Unión belül.

A V4-ek, illetve Bulgária, Románia, Horvátország és Szlovénia a „kettős minőség" megszüntetését és uniós szabályozás kidolgozását sürgetik. A magyar és a többi kelet-közép-európai országbeli fogyasztók nem érdemelnek kevesebb húst az ételeikben, mint a nyugat-európaiak – hangoztatta Jean-Claude Juncker megállapításaira utalva Fazekas Sándor.

Közös nyilatkozat a megújuló energiáról és a kutatásról
A tanácskozás résztvevői közös nyilatkozatot is aláírtak, amely az unió megújuló energiával kapcsolatos irányelveit és a mezőgazdasági kutatási források eredményesebb lehívását célzó közös kezdeményezést foglalja keretbe. A nyilatkozatot azért tartották indokoltnak, mert a visegrádi országok a gyakorlat szerint nem részesülnek megfelelő mértékben az Európai Kutatási Térség nyújtotta előnyökből. Ezen azért is változtatni kell az aláírók szerint, mert az unió agrárnépességének 35 százalékát képviselik.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu