Fékezi a szabadkereskedelmi tárgyalásokat a brazil húsbotrány

agrarszektor.hu
Éppen egy évvel ezelőtt történt, hogy korrupciós ügyek és durva húsminőségi gondok miatt az EU részleges behozatali tiltást léptetett életbe négy brazil cég 21 feldolgozójából származó termékekre. Most hasonló lépésre készül Brüsszel, de még nem tudni, pontosan hány üzemet érint majd a kitiltás. Az unió késlekedő válasza a finisébe érkező szabadkereskedelmi tárgyalásoknak is köszönhető.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A korábbi hírekkel ellentétben Brüsszel egyelőre még nem döntötte el, hogy milyen határidővel hány húsfeldozótól tagadja meg a belső piacra lépés jogát. A szándék mégis komolynak látszik, miután egy tavalyi húsbotrány felkavarta a közhangulatot. A brazil mezőgazdasági minisztérium szerint a lebukás előtt 5 labor (a 496-ból) eltitkolta, hogy szalmonellát találtak a BRF Brasil - korábban Brasil Foods - termékeiben. A nemzetközi partnereket azzal nyugtatják, hogy a mostani vizsgálat pusztán a mútbeli hibák feltárárásól szól, nem a jelenről. A botrány hatására az országban újraszabályozták az élelmiszer-higiéniát, így a brazil termékek biztonságosak.

EZ IS ÉRDEKELHET
A hulladékhús-újrahasznosítási botrány azonban feltette az i-re a pontot Európában. Az itteni fogyasztók már megélégelték, hogy évente kipattan egy-egy újabb húsbotrány. A mostani eset negatívan hat a Mercosur-országokkal folytatott szabadkereskedelmi tárgyalásokra is. Ismét felerősödtek azok a hangok is, amelyek a tárgyalások nyilvánosságát követelik, ugyanis magában az Európai Bizottságban is megrendült a bizalom. Háttéralkukra gyanakszanak azok a képviselők, akik Paraguay külügyminiszterének sajtóközleményét olvasták. Ebben Eladio Loizaga arról szól, hogy a szabadkereskedelmi megállapodás "két-három héten belül" tető alá kerülhet Európával.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58