2020. február 23. vasárnap Alfréd

Hírek - Európai Unió

Fékezi a szabadkereskedelmi tárgyalásokat a brazil húsbotrány

Éppen egy évvel ezelőtt történt, hogy korrupciós ügyek és durva húsminőségi gondok miatt az EU részleges behozatali tiltást léptetett életbe négy brazil cég 21 feldolgozójából származó termékekre. Most hasonló lépésre készül Brüsszel, de még nem tudni, pontosan hány üzemet érint majd a kitiltás. Az unió késlekedő válasza a finisébe érkező szabadkereskedelmi tárgyalásoknak is köszönhető.
 
 

A korábbi hírekkel ellentétben Brüsszel egyelőre még nem döntötte el, hogy milyen határidővel hány húsfeldozótól tagadja meg a belső piacra lépés jogát. A szándék mégis komolynak látszik, miután egy tavalyi húsbotrány felkavarta a közhangulatot. A brazil mezőgazdasági minisztérium szerint a lebukás előtt 5 labor (a 496-ból) eltitkolta, hogy szalmonellát találtak a BRF Brasil - korábban Brasil Foods - termékeiben. A nemzetközi partnereket azzal nyugtatják, hogy a mostani vizsgálat pusztán a mútbeli hibák feltárárásól szól, nem a jelenről. A botrány hatására az országban újraszabályozták az élelmiszer-higiéniát, így a brazil termékek biztonságosak.

A hulladékhús-újrahasznosítási botrány azonban feltette az i-re a pontot Európában. Az itteni fogyasztók már megélégelték, hogy évente kipattan egy-egy újabb húsbotrány. A mostani eset negatívan hat a Mercosur-országokkal folytatott szabadkereskedelmi tárgyalásokra is. Ismét felerősödtek azok a hangok is, amelyek a tárgyalások nyilvánosságát követelik, ugyanis magában az Európai Bizottságban is megrendült a bizalom. Háttéralkukra gyanakszanak azok a képviselők, akik Paraguay külügyminiszterének sajtóközleményét olvasták. Ebben Eladio Loizaga arról szól, hogy a szabadkereskedelmi megállapodás "két-három héten belül" tető alá kerülhet Európával.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu