2022. augusztus 15. hétfő Mária

Hírek - Európai Unió

Kiverte a biztosítékot Brüsszel új GMO-javaslata

A tagországokra bízná az Európai Unió annak eldöntését, hogy az uniós szinten engedélyezett génmódosított termékeket (GMO) beengedik-e saját élelmiszerláncaikba. Az Európai Bizottság javaslatával a tagállamok nem csak a génmódosított növények termesztését, de az élelmiszerekben és takarmányokban való felhasználását is megtilthatnák. Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere viszont élesen bírálta az elképzelést.
 
 

Az Európai Bizottság a napokban kezdeményezte a GMO termékekre vonatkozó uniós szabályok felülvizsgálatát. A szervezet nagyobb szabadságot adna a tagállamoknak abban, hogy a saját területükön korlátozhassák vagy megtilthassák az uniós szinten engedélyezett GMO-k takarmányokban és élelmiszerekben való felhasználását. Ez azt jelentené, hogy a hivatalos uniós engedélyezési eljárás után a tagállamok a saját hatáskörükben eldönthetnék, engedélyezik-e vagy sem azt, hogy a korábban már uniós szinten elfogadott GMO-k belépjenek a saját élelmiszerláncba - fejti ki a Bruxinfo.hu.

A tagállamoknak meg kell majd indokolniuk, miért térnek el a főszabálytól és azt is, hogy a döntésük igazodik-e az uniós joghoz például az egységes belső piac szabályához, vagy az EU nemzetközi kötelezettségvállalásához. A tagállamok olyan okokra alapozva nyújthatják be kérelmeiket, amelyeknek nincs köze az általános uniós engedélyezési eljárásnál már mérlegelt egészségügyi, vagy környezetvédelmi szempontokhoz. Így a korlátozást nem lehet majd azzal indokolni, hogy az adott GM termék veszélyes az emberek vagy az állatok egészségére.

Az Európai Bizottság a javaslatával tulajdonképpen egységes elveket teremt az európai GMO-szabályozásban. Néhány hónappal ezelőtt fogadta el az EU azt a jogszabályt, amelynek értelmében a tagállamok gyakorlatilag megtilthatják az uniós szinten engedélyezett GMO-k (hibridkukoricák vagy burgonyafélék) köztermesztésbe vonását. A mostani javaslat ugyanezeket az elveket érvényesítené az élelmiszerek és a takarmányok esetében is.

 „Az Európai Bizottság meghallgatta számos európai polgár aggodalmát, amelyek a tagállami kormányok álláspontjában tükröződtek. Elfogadásukat követően a javaslat nagyobb beleszólást enged majd a tagállamoknak ” – szögezte le Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyekért és élelmiszerbiztonságért felelős tagja.

A Bizottság javaslata nem változtat az egységes uniós kockázatkezelési rendszeren, amely elősegíti azt, hogy az EU minden pontján azonos szintű legyen a védelem. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos véleményén, illetve a termékek címkézésén alapuló jelenlegi engedélyezési rendszer érintetlen marad.

Michael Froman, az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere viszont nyilatkozatban bírálta az Európai Bizottság javaslatát. „Mélységesen csalódottak vagyunk a frissen bejelentett szabályozási javaslat miatt, amit első látásra nehéz összeegyeztetni az EU nemzetközi kötelezettségvállalásaival. Amikor az EU és az USA a transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerség létrehozásán fáradozik, az ilyen kereskedelem-korlátozó akció nem tekinthető konstruktív lépésnek” - jelentette ki Michael Froman.

Ahogy arról az agrárszektor.hu már korábban beszámolt Magyarország a kidolgozás alatt álló EU-USA szabadkereskedelmi megállapodással kapcsolatban számos agrárkérdésben fenntartásokat fogalmazott meg. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter szerint össze kell fogni annak érdekében, hogy egész Európa GMO-mentes övezet legyen és a mezőgazdasági termelés teljes egészében GMO-mentessé váljon.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!