2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Európai Unió

Magyar Agrárkamara: itt a kifizetési kérelem határideje!

Egy napjuk maradt a gazdálkodóknak, cégeknek arra, hogy benyújtsák igényüket az állattartó telepek korszerűsítéséhez (ÁTK) nyújtandó támogatás kifizetésére. Az idén december 15-én éjfélig kell az MVH-hoz beérkezni a dokumentumnak – olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.
 
 

Az állattartó telepek korszerűsítéséhez nyújtandó támogatási lehetőséget a 27/2007. (IV. 17.) FVM rendelet szabályozza. Ennek alapján írta ki a pályázatot már korábban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. Most eljött az ideje annak, hogy az elnyert támogatások egy részét lehívják az érintettek. Ehhez postai úton, a 163/2010 MVH közlemény szerinti formanyomtatványon kifizetési kérelmet kell eljuttatniuk a területileg illetékes regionális MVH kirendeltséghez.

Ugyanazon támogatási határozat alapján egy naptári évben legfeljebb két alkalommal nyújtható be kifizetési kérelem és az utolsó kifizetési kérelmet legkésőbb a beruházás megvalósulását követő egy éven belül megnyíló kifizetési kérelem benyújtási időszakban lehet benyújtani.

Figyelni kell arra, hogy a technológiai kódok nem változhatnak, míg a gépek esetében erre lehetőség van, de csak a 2010. október 25-én lezárt gépkatalógus erejéig, s úgy, hogy a gépkód első 4 számjegye nem változhat.

A kérelmet legkésőbb 2010. december 15-én adhatják postára. A benyújtás napja a borítékon szereplő postai bélyegző dátuma. Az agrárkamara javasolja, hogy a küldeményt tértivevénnyel adják fel.

A kérelemhez szükséges mellékletek körét pl. utolsó kifizetési kérelemhez csatolandó (pl. használatbavételi, üzemeltetési engedély, képzésen való részvételről igazolás stb.) a közlemény részletesen ismerteti, annak pontos áttekintése szükséges, melyhez kérhető a Gazdálkodói Információs Szolgálat tanácsadóinak segítsége.

Az egyes kifizetési kérelmekben igényelt támogatási összeg meghatározásakor az ügyfélnek ügyelnie kell arra, hogy a támogatási mértékek és a költségtípusok közötti arányok betartásra kerüljenek göngyölített formában, mert ennek eltérése esetén támogatásmegvonásra kerülhet sor.

Figyelem!! Az ATK I . keretében kapott támogatási határozatok esetében lassan lejár a megvalósításra nyitva álló határidő, azaz a 3 év, s kifizetések csak a támogatási döntés kézhezvételétől számított 3 éven belül - közbeszerzési eljárás esetén 4 éven belül - megvalósított műveletekhez nyújthatók. A megvalósítás legalább 50 %-os mértékben szükséges a szankciók elkerülése érdekében, s ezen egységnek önállóan működőképesnek kell lennie. 


Aki úgy dönt, hogy eláll a megvalósítás szándékától – s még nem adott be e jogcím esetében kifizetési kérelmet – úgy a támogatásról a megvalósulás időszakában büntetlenül lemondhat. Fontos azonban annak átgondolása, hogy a nitrát rendelet hatálya alá tartozó állattartó telepek esetében a trágyatárolás előírásait 2011. december 31-ig teljesíteni kell, melyhez a korábbi magas intenzitású támogatás sok segítséget nyújthatott.

Az ügyfél által igényelt és az MVH által az adott támogatási határozathoz kapcsolódó kifizetési kérelem/kérelmek alapján jóváhagyott és kifizetett támogatási összeg nem haladhatja meg az Európai Bizottság által az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban jóváhagyott 2.757.000 euró/projekt (azaz telepre, megvalósítási helyre vonatkoztatott) értéknek megfelelő támogatási felső határt forintra átszámolva. Az átváltás azon év január 1-i árfolyamán történik, amikor a támogatás odaítélésére vonatkozó határozat meghozatalára sor került.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!