2021. április 22. csütörtök Csilla, Noémi

Hírek - Európai Unió

Merkel felpörgetné az EU és az USA közötti szabadkereskedelmi megállapodást

Az Európai Unió és az Egyesült Államok tervezett szabadkereskedelmi megállapodásáról (TTIP) szóló tárgyalások folytatását sürgeti Angela Merkel német kancellár. Nem csoda, hiszen tavaly csak a bajor vállalkozások 20 milliárd euró értékben exportáltak az Egyesült Államokba.
 
 

Az EU és az USA közötti transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményt (TTIP) napirenden kell tartani – mondta a német kancellár a legnagyobb bajor munkaadói érdekképviselet, a bajor gazdasági egyesület (VBW) müncheni rendezvényén. Angela Merkel szerint a tárgyalások pillanatnyi megfeneklése nem jelenti azt, hogy az egyezmény ne lenne hasznos mindkét fél számára.

Július elején megkötötték a politikai megállapodást az EU és Japán közötti szabadkereskedelmi egyezményről, és halad előre az EU és Szingapúr, illetve az EU és a Mercosur (dél-amerikai közös piac) közötti szabadkereskedelmi megállapodás ügye is. A Donald Trump vezette új washingtoni adminisztrációban nagyon is megvan a hajlandóság a tárgyalások folytatására - hangsúlyozta Angela Merkel.

Angela Merkel szerint Donald Trump nyitott a tárgyalások folytatására

A transzatlanti kereskedelmi kapcsolatok jelentőségét mutatja, hogy csak a bajor vállalkozások tavaly 20 milliárd euró értékben exportáltak az Egyesült Államokba, ami a tartomány exportjának több mint 10 százaléka. A szabadkereskedelmi egyezmények hasznosságára pedig jó példa a CETA, az EU és Kanada megállapodása, amely fogyasztóvédelmi és ökológiai előírásokat is tartalmaz – emelte ki a német politikai vezető.

Az euróövezet helyzetéről szólva kiemelte, hogy sikerült kilábalni a 2008-ban kiteljesedett világméretű pénzügyi válságot követő  államadósság-válságból, így most már valamennyi tagország gazdasága növekedik, és létrejött több millió új állás. Azonban az Európai Központi Bank (EKB) pénzügypolitikája még nem tart ott, ahová el szeretnénk jutni – mondta a független intézmény tevékenységét igen ritkán kommentáló német kancellár az EKB továbbra is zajló kötvényvásárlási programjára, és történelmi mélységben tartott alapkamatára utalva.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu