2020. július 2. csütörtök Ottó

Hírek - Európai Unió

Nem tud belépni az idénymunkás? Repülővel most a legkönnyebb!

Mivel gyakorlatilag megállt a személyforgalom a szárazföldi határokon, Németország mást talált ki arra, hogy behozhassa a mezőgazdaság működtetéséhez szükséges 280 ezer embert. Időközben más iparágakból is elkezdett felszabadulni a munkaerő, ami csökkenti a külföldiek iránti igényt az agráriumban.
 
 

A német belügyminisztérium látva az ágazati igényeket, most könnyítéseket léptetett életbe a szezonális munkások behozatalára. Eszerint azok az üzemek, amelyek jelzik az érintett reptér rendőrségének, hogy embereket várnak szezonmunkára, könnyen áthozhatják az ellenőrzésen a munkaerőt. Csak meg kell nevezniük a küldő országot, a járatszámot, a várható érkezési időpontot, az emberek személyi adatait (név, születési évszám), a munkaerő rendeltetési helyét és saját elérhetőségüket.


Ezeket az intézkedéseket hozták eddig a németek az agrárium védelmében:

 • A mezőgazdaságot egy az egyben létfontosságú iparágként ismerték el, vagyis karantén intézkedések és üzembezárások idején is működésben kell tartani a termelőegységeket.
 • Új szabályként az idénymunka társadalom-biztosítási díj fizetése nélkül egyhuzamban végezhető lesz 115 napon át (a korábbi 70 nap helyett), vagyis október 31-ig.
 • Könnyítik a munkaerő-kölcsönzést a mezőgazdasági üzemek irányába.
 • Eltörlik a "Minijob" 450 eurós havi bérmaximumát, a fizetés kiegészíthető.
 • A mezőgazdasági kisvállalkozások számára bértámogatást nyújtanak: 3 hónapon át 9000 eurós segítség kérhető 5 ember foglalkoztatásához, 10 ember után pedig 15.000 euró. Mindkettő meghosszabítható 2 hónappal, ha a koronavírus miatt ez szükséges.
 • A munkaidőt flexibilissé teszik, nincs sem 10 órás napi limit, sem heti munkanapszám, akár vasárnap is dolgozni kell.
 • Megtiltják a földbérlet felmondását, ha a bérlő fizetési nehézségei a koronavírus miatt alakultak ki.

Eközben Magyarországon a spárga szedése lesz az első kritikus pont a munkaerő szempontjából. Ásotthalmon 900 forintos óradíjjal várják a spárgaszedőket a Jófogáson megjelent hirdetés szerint. Mások üvegházakba keresnek dolgozókat alkalmi munkára vagy hosszabb időre ezer forintos óradíjjal. Fejér megyében az állatgondozónak szállást biztosítanak és fizetik a rezsijét, internetét, ezen felül 180 ezer forintot kap havonta a hirdetés szerint. Egy gépkezelőnek pedig Komárom-Esztergom megyében 350 ezer forintos bért ajánlanak.

Időközben egyre több hírt hallani arról, hogy emberek veszítik el az állásaikat az iparban és a szolgáltató szektroban. Ezek egy része meg fog jelenni a mezőgazdaságban, így van remény rá, hogy minden ország a szokásosnál kevesebb külföldivel lesz képes megoldani az idénymunkákat, és a probléma java házon belül megoldódik. hónapon át

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu