2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Hírek - Európai Unió

Óriási a baj: Junckertől kért segítséget Győrffy Balázs

Az Európai Bizottság elnökétől kéri az orosz embargó feloldását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a kilátástalan helyzetben lévő sertéstenyésztők és tejtermelők miatt. Tovább csökkent az őstermelők száma, legalábbis az érvényesített igazolványok száma alapján.
 
 

Orosz embargó

Jean-Paul Junckernek, az Európai Bizottság elnökének írt levelet az agrárkamara elnöke, Győrffy Balázs, amelyben az Oroszországgal szembeni embargó megszüntetését sürgeti – hangzott el az MTI tudósítása szerint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sajtótájékoztatóján. Győrffy Balázs levelében a magyar tejtermelők és sertéstartók szinte kilátástalan helyzetével indokolta kérését, hozzátéve, hogy az Eurostat adatai szerint Magyarországon az orosz embargó bevezetése óta 2,5 milliárd euróról (mintegy 750 milliárd forintról) 1,5 milliárd euróra (mintegy 450 milliárd forintra) csökkent az Oroszországba irányuló közvetlen magyar export.

Őstermelői igazolványok

Több mint 200 ezer őstermelő részére adott ki, vagy érvényesített mintegy 158 ezer őstermelői igazolványt a kamara – jelentette be Süle Katalin, a NAK elnökségi szóvivője, hozzátéve, hogy az őstermelők és a kiadott igazolványok száma közötti különbség a közös őstermelői igazolványokból adódik. 2013-hoz képest mintegy 17 ezerrel kevesebb őstermelő kérte az igazolványa érvényesítését, és ezt a szóvivő a kizárólag a gazdaság fehéredésével magyarázta.

Az igazolványok érvényesítése idén azért különösen fontos, mivel a korábbi papíralapút kártya formátumúra cserélik. Süle Katalin szerint a rendszer átalakítása a jogkövető őstermelők számára nem hátrányt, hanem egyértelműen előnyt jelent. Nem a valódi gazdálkodók vegzálása a cél, hanem a csalók kiszűrése - tette hozzá.

MTI-fotó: Soós Lajos

Azok az őstermelők, akik új igazolványt kaptak, legkésőbb ez év július 31-ig kapják kézhez a kártya alapú őstermelő igazolványukat. A tervek szerint az első kártyák ennél időpontnál korábban, már júniusban eljuthatnak az igénylőkhöz.

Az elnökségi szóvivő beszélt az egységes támogatási kérelem beadásának agrárkamarai támogatásáról is, mivel a kérelem benyújtási határideje április elején kezdődik. A tavalyihoz képest egyszerűsödik a kérelem benyújtása. A kérelmek beadását a NAK egy, a témáról szóló kézikönyv kiadásával is segíti.

Jégeső-elhárítás

Süle Katalin jelezte, folyik az országos jégeső-elhárító rendszert kiépítésének előkészítése. A teljes rendszer létrehozása az előzetes becslések szerint mintegy 1,5 milliárd forintos forrást igényel. Az elnökségi szóvivő idézte azt az adatot, miszerint 2014-ben egy forint ráfordítással 32 forint termelési értéket sikerült megmenteni a már működő jégeső-elhárító rendszer segítségével. Ennek költsége 154 millió forint volt. Ezzel szemben csak a mezőgazdasági kultúrákban a kármentés közel 5 milliárd forintot tett ki.

Nagyvállalatok támogatása

Süle Katalin elmondta, mivel az élelmiszeripari nagyvállalatok támogatása uniós forrásból nem lehetséges, a NAK és az Élelmiszer Feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) azt javasolják a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, hogy különítsen el kormányzati támogatást számukra.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu