2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Hírek - Európai Unió

Simon: megvédjük a földtörvényt Brüsszellel szemben!

A Magyar kormány minden eszközzel meg fogja védeni a magyar földtörvényt - mondta el Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a mai, rendkívüli sajtótájékoztatón. Mint ismeretes, az Európai Bizottság a mai napon kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a mezőgazdasági földterületek használatára vonatkozó jogok korlátozása miatt.
 
 

Úgy látszik, a kormány felvette a Fidesz által még a délután eldobott kesztyűt, és nem ijedt meg a magukat már most győztesnek érző osztrák miniszteri közleménytől sem.

A Földművelésügyi Minisztérium meggyőződése, hogy a törvény sem európai irányelvvel, sem európai jogi normával nem ütközik, sőt, nincs olyan eleme, amely bármely más európai ország földjogi területet rendező jogszabályában ne lenne megtalálható, hiszen tulajdonképpen nem más, mint ezen elemeknek a magyar normáknak való megfeleltetése.

Simon Attila István szerint mind a magyar, mind az európai mezőgazdaságnak az az érdeke, hogy a termőföldet itthon és külföldön egyaránt a helybenlakó és a földet ténylegesen megművelő gazdálkodók műveljék meg, nem pedig a kül- vagy belföldi spekulánsoknak.

Az államtitkár szerint tehát a kormány áll a kötelezettségszegési eljárás elé, amely legalább egy két éves folyamat, döntés várhatóan csak 2016 októberében születik majd a luxemburgi bíróságon. Addig pedig tovább folytatják azokat az eljárásjogi rendelkezéseket, amelyek alapján a nem közeli hozzátartozók között kötött haszonélvezeti jogok törlésre kerülnek a hazai ingatlan nyilvántartásból - fogalmazott Simon Attila István.


Fotó: Pelsőczy Csaba

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu