Megújuló energia: költségminimalizál a kormány

agrarszektor.hu
A megújuló források és az energiahatékonyság ösztönzésére vonatkozóan múlt héten közzétett sarokszámok arra engednek következtetni, hogy a kormányzat a tervezés során felvázolt három lehetséges szcenárió közül, a költségek minimalizálását célzó forgatókönyvet készül megvalósítani - derül ki az energiainfo.hu elemzéséből.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A hő- és áramtermelés közötti hangsúlyok kérdése valószínűleg majd csak a végső stádiumban dől el, mint ahogy KÁT-támogatás figyelembe vett, elfogadott mértéke is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is jelezte, hogy a végső stádiumba érkezett a Megújuló Energia Nemzeti Cselekvési Terv (NCsT), valamint az Új Széchenyi Terv (ÚSzT) előkészítése.

Alapvetően két területen kell megfelelnünk az EU energia és klímapolitikai célkitűzéseinek: az egyik az energiahatékonyság növelése, amelyet a 2006/32/EU irányelv rögzít, és évi 1/%- mértékű energiafelhasználás csökkentést irányoz elő a tagállamoknak 2010-ig, a másik a megújuló forrásból előállított energia támogatásának ügye, a 2009/28/EK irányelv értelmében. Utóbbi kimondja a bioüzemanyagok kötelezően elérendő 10%-os részarányát, illetve rögzíti a megújuló energia részarányokat, mely Magyarország tekintetében 13%-os mértéket ír elő 2020-ig.

Az előzetesen közreadott sarokszámok szerint 820-850 milliárd forint állami támogatás várható az energiahatékonyság növelését célzó beruházások ösztönzésére. Ugyanakkor a 2020-ig terjedő időszak megújuló energia hasznosításának elősegítése 400-450 milliárd forinttal kalkulál a beruházási támogatások körében. Összesen tehát nagyjából 1300 milliárd forint állami támogatásról van szó a beruházásokat illetően. Ezen felül támogatási összegek négyszeresét kitevő magánbefektetésre számítanak még a projektekben, tehát összesen évi 650 milliárd forinttal a következő tíz évben.

A támogatások forrásaként a tervek jelentős mértékű, 800 milliárd forintos EU társfinanszírozással számolnak, továbbá 400-450 milliárd forint széndioxid kvótaértékesítésből származó bevétellel.

A támogatások főleg az Új Széchenyi Terv januárban napvilágot látó pályázataiban öltenek majd testet.

A megújuló NCsT végső forgatókönyve még nem ismert pontosan, de a MEH előkészítő alapkutatásai során három szcenáriót vázoltak: a költségek minimalizálását, a munkahelyteremtés maximalizálását, végül az üvegházhatású gázok kibocsátásának legnagyobb mérséklését.A munkahelyteremtő és a klímaszcenárió 2000, illetve 2500 milliárd forint támogatásigényt jelzett, szemben a 418 milliárd forintra kalkulált legkisebb költséggel. A munkahelyteremtő szcenárió 200 ezer munkaévet, 5100 kilótonna éves ÜHG kibocsátás csökkenést hozna a konyhára, szemben a "klímaszcenárió" 75 ezer munkaévével és évi 7100 kilótonna elkerült ÜHG kibocsátásával.

A múlt héten közzétett sarokszámok arra engednek következtetni, hogy a költségek minimalizálására törekvő szcenárióhoz közeli forgatókönyvre készül a kormányzat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?